Європол заявив про ліквідацію міжнародної мережі пропаганди тероризму

Фото

Європол поінформував про ліквідацію міжнародної мережі поширення терористичної пропаганди.

Як передає кореспондент Укрінформу в Гаазі, правоохоронні органи в Європі та США ліквідували вебсайти, платформи та канали соціальних мереж, які використовувалися, зокрема, терористичним угрупованням “Ісламська держава” (також відоме як ІДІЛ) для комунікацій та пропаганди.
У ході проведеної операції іспанська влада затримала дев'ять радикально налаштованих осіб різних національностей, а в Німеччині, Ісландії, Нідерландах та США було відключено кілька серверів. Ці сервери використовувалися для організації роботи каналів розповсюдження інформації, що пов'язані з ІДІЛ. Канали сприяли поширенню по всьому світу пропаганди та повідомлень, що підбурюють до тероризму, як мінімум тридцятьма мовами.

Одночасно проходило дві міжнародні операції. Перша операція була повністю зосереджена на онлайн-структурі ІДІЛ, а друга – на релігійній і політично вмотивованій пропаганді з боку кількох сторін.

Агентство Європол підтримало операції спільно з Євроюстом.

“Такі операції мають вирішальне значення для того, щоб наш онлайн-простір був максимально безпечним. Ця загроза, що розвивається, виходить за межі кордонів, культур і юрисдикцій. Це глобальний виклик, який вимагає також глобальної відповіді", - сказав на пресконференції заступник виконавчого директора з операцій Європолу Жан-Філіп Лекуф.

Він також зазначив, що в рамках другої операції стосовно релігійної й політично вмотивованої пропаганди, то протягом року Європол працював разом із десятьма країнами над ідентифікацією та розслідуванням щодо вебсайтів, якими керують терористи, екстремісти та їхні прихильники.

Читайте також: Російський режим розширює зону нестабільності в Європі й готовий миритись із величезними людськими втратами - Agenda Pública

"Нинішнє розслідування, яке тривало цього року, завершилося рішенням, в ході якого Європол передав 13 вебсайтів, керованих терористами, до постачальника послуг хостингу (надає послуги і /або ресурси для розміщення відповідного вебсайту – ред.) з метою їх закриття. Крім того, в межах розслідування було вилучено чотири сервери в Румунії, Україні, Ісландії. Наша робота не закінчена. Ми знаємо, що з'являться нові вебсайти. І ми до цього готові”, - поінформував Лекуф.

Як повідомляв Укрінформ, за підтримки Євроюсту влада Італії та Болгарії заарештувала 22 ймовірних членів організованої злочинної групи, які змушували жінок до проституції.