ФРН, Данія та Угорщина домовилися про спільні закупівлі ППО Skyranger

ФРН, Данія та Угорщина підписали в Парижі протокол про наміри щодо спільної закупівлі баштової системи протиповітряної оборони Skyranger у рамках Європейської ініціативи Sky Shield - ESSI.

Як передає Укрінформ, про це у соцмережі Х повідомило Міністерство оборони ФРН.

Підписання протоколу відбулося під час виставки Eurosatory.

Skyrangers середньої та малої дальності закуповуватимуться у німецької компанії Rheinmetall. Перший прототип планується відправити до Бундесверу наприкінці цього року.

Зазначається, що баштову систему можна гнучко інтегрувати на різні платформи, наприклад, в автомобілі піхоти Boxer. Саме це планує зробити Німеччина. Натомість Угорщина хоче Skyranger на базі своєї нової бойової машини піхоти Lynx, а Данія - на базі колісного танка Piranha, попри всі поточні проблеми з країною-постачальником Швейцарією, яка заборонила Данії експортувати піраній в Україну.

Як повідомлялось, компанія Rheinmetal заявила про намір передати Українї Skyranger на базі основного бойового танка Leopard 1.

На виставці в Парижі Rheinmetall продемонстрував башту Skyranger 35 на шасі танка Leopard 2 як тактичну зенітну систему. Також уперше представлені Lynx KF41 Skyranger 30 і зенітний колісний танк Boxer Skyranger 30.

Читайте також: Rheinmetall передасть Україні систему ППО Frankenstein

Skyranger 30 — баштова система протиповітряної оборони малого радіусу дії, розроблена Rheinmetall Air Defense AG, вперше представлена ​​в березні 2021 року. Її завдання - забезпечення наземних підрозділів мобільною системою, здатною вражати літаки, безпілотники, боєприпаси, що перебувають у повітрі, крилаті ракети.

Sky Shield, ініційована Німеччиною в серпні 2022 року на тлі повномасштабної війни РФ проти України, є проєктом з розбудови наземної інтегрованої системи протиповітряної оборони Європи, яка включає засоби боротьби з балістичними ракетами. Станом на зараз до ініціативи долучилися 22 держави.

Eurosatory – найбільша міжнародна виставка наземної та наземно-повітряної оборони та безпеки, яка проводиться кожні два роки у виставковому центрі Paris-Nord Villepinte, Париж, Франція. Цього року вона проходить 17-21 червня.

Фото: ALT