Пошук зниклих безвісти: посол Норвегії розповів про допомогу Україні

Норвегія прагне сприяти зусиллям щодо пошуку та ідентифікації людей в Україні, які були вбиті або зникли безвісти, включаючи дітей, які були насильно вивезені до Росії.

Про це посол Норвегії в Нідерландах Борд Івар Свендсен, сказав під час свого виступу в МКЗБ (Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти), де було організовано Круглий стіл з питань пошуку зниклих безвісти дітей з України, передає кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Норвегія рішуче підтримує український народ у його прагненні захистити державність, територіальну цілісність, свободу та демократичний вибір України. Норвегія прагне сприяти зусиллям щодо пошуку та ідентифікації багатьох людей в Україні, які були вбиті або зникли безвісти, включаючи дітей, яких насильно вивезли до Росії. Це надзвичайно важливо для сімей, які живуть у постійній трагедії та невідомості щодо того, що сталося з їхніми близькими. Ці зусилля також є засобом притягнення Росії до відповідальності за порушення нею міжнародного права в Україні”, - сказав він.

За його словами, МКЗБ (Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти) відома своїми технічним забезпеченням та професіоналізмом.

“МКЗБ дуже добре підготовлена та оснащена для роботи щодо зниклих безвісти осіб в Україні. У цьому контексті це просто правильна організація, що у потрібному місці, у потрібний час. Норвегія пишається тим, що надає багаторічну підтримку роботі МКЗБ щодо забезпечення правосуддя та притягнення до відповідальності”, - сказав він.

Він також розповів, що у рамках розпочатої програми Норвегія підтримує зусилля МКЗБ, спрямовані на підвищення спроможності сімей та організацій громадянського суспільства в Україні щодо збору та обміну інформацією про зниклих безвісти.

“Норвегія також підтримує роботу МКЗБ з українськими установами щодо зміцнення спеціальної системи моргів для ефективних кримінальних розслідувань та ідентифікації осіб за допомогою ДНК, а також щодо посилення збору та управління даними, що стосуються зниклих безвісти осіб, коли десятки тисяч людей вважаються зниклими безвісти”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти упродовж літа цього року збиратиме зразки ДНК в українців за кордоном у 8 країнах.

У взаємодії з Головним слідчим управлінням Національної поліції України та Секретаріатом Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (ІСМP, International Commission on Missing Persons) планує провести кампанію зі збору референтних (ДНК) зразків упродовж літа 2024 року у: Молдові, Румунії, Болгарії, Угорщині, Франції, Люксембурзі, Бельгії, Нідерландах.