Прокуратура Іспанії просить скасувати ордер на арешт Пучдемона через закон про амністію

Іспанська прокуратура звернулася до Верховного суду щодо скасування ордера на арешт колишнього лідера сепаратистів Каталонії Карлеса Пучдемона у зв'язку з набуттям чинності законом про амністію для каталонських сепаратистів.

Про це повідомляє EFE, передає Укрінформ.

"Прокуратура просить Верховний суд розпочати процес амністії та скасувати ордер на арешт Пучдемона", - йдеться у повідомленні.

Окрім Пучдемона прокуратура також просить застосувати закон про амністію, зокрема, щодо колишнього віцепрезидента Каталонії Оріоля Жункераса, колишніх радників Пучдемона Тоні Коміна та Луїса Пуча, а також ексдепутата Каталонії Марти Ровіри.

Пучдемон також звернувся до Верховного суду з проханням скасувати ордер на його арешт і "оголосити амністію" за всіма фактами, які йому приписують.

Окрім того, його захист Пучдемона звернувся до слідчого судді у справі з проханням застосувати до колишнього лідера Каталонії амністію й щодо злочину розтрати коштів.

Як повідомлялося, у травні 2024 року парламент Іспанії ухвалив закон про амністію для каталонських сепаратистів.

У 2017 році регіональна адміністрація в Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном організувала референдум про незалежність, нехтуючи наказами центрального уряду та рішенням Верховного суду Іспанії про порушення Конституції.

Читайте також: Суд дозволив Ассанжу оскаржити рішення про екстрадицію до США

Мадрид направив до Каталонії поліцію, щоб зупинити референдум.

Каталонський парламент все ж проголосив незалежність, але не зміг заручитися міжнародною підтримкою. Пучдемон і кілька інших регіональних високопосадовців утекли з Іспанії.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремлення Каталонії. Їх визнали винними в організації 2017 року незаконного референдуму про суверенітет регіону та проголошенні його незалежності.