Берлін попередив Пекін про наслідки підтримки Росії

Віцеканцлер, міністр економіки ФРН Роберт Габек знову попередив китайський уряд про економічні наслідки підтримки Росії.

Про це, як передає агентство dpa, він заявив у суботу під час візиту до КНР, передає Укрінформ. 

За словами Габека, безпекові інтереси Німеччини та всієї Європи безпосередньо постраждали від війни Росії проти України. 

«Ми б діяли інакше і, звичайно, не так жорстко, аналізуючи, де ми маємо залежність від сировини та технічних товарів, якби не існувало цієї війни або підтримки Китаєм Росії у цій війні… На наші відносини, наші прямі відносини, це вже негативно вплинуло», — підкреслив політик на зустрічі з представниками китайського уряду з питань клімату на чолі з головою Національної комісії розвитку та реформ Чжен Шаньцзе. 

Пізніше в суботу на пресконференції в Шанхаї Габек підкреслив ризик того, що товари, які можуть бути використані для шкоди інтересам Заходу, опинилися в руках Росії. Він попередив, що товари подвійного призначення, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях, наразі потрапляють до Росії через Китай.

«Це технічні товари, які можна використовувати на полі бою», - зазначив глава Мінекономіки.

Віцеканцлер нагадав, що торгівля Китаю з Росією зросла на 40% порівняно з попереднім роком і сказав, що приблизно половину цього зростання можна віднести до товарів подвійного призначення.

Читайте також: Японія вперше запровадила санкції проти китайських компаній за підтримку війни РФ проти України

У торговій суперечці щодо мит на дешеві китайські електромобілі Габек закликав китайську сторону серйозно поставитися до висновків Єврокомісії. Він підкреслив, що підвищення тарифів ЄС не були каральними митами, як ті, що ввели Сполучені Штати, Бразилія чи Туреччина. Навпаки, вони повинні забезпечити рівні умови гри, сказав він.

Чжен своєю чергою назвав підхід Європи «неприйнятним». У довгостроковій перспективі, за його словами, це призведе до зниження добробуту європейських споживачів і зашкодить розвитку європейської автомобільної промисловості. Він закликав Німеччину продемонструвати лідерство, а уряд Берліна виправити те, що він назвав неправильним підходом Європи.