Новий генсек НАТО: «Тефлоновий» Марк і «шепотун Трампа»

Обрання Рютте – гарна новина для України і погана для Росії

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у середу, 26 червня, офіційно був призначений генеральним секретарем НАТО. Він приступить до виконання своїх обов’язків з 1 жовтня 2024 року, коли спливе термін повноважень Єнса Столтенберга після десяти років перебування на чолі Альянсу.

Рютте стане четвертим представником Нідерландів на посаді генсека НАТО, яку в різні часи займали Дірк Стіккер (1961-1964 рр.), Йозеф Лунс (1971-1984 рр.) і Яап де Гооп Схеффер (2004-2009 рр.).

«Бути призначеним генеральним секретарем НАТО для мене неабияка честь. Альянс є і залишатиметься наріжним каменем нашої спільної безпеки. Очолити його – це відповідальність, якою я не легковажу. Дуже дякую всім союзникам за довіру», – написав Рютте у соцмережі Х.

ПРОПОЗИЦІЯ США, ЩО СПРАЦЮВАЛА ПІСЛЯ ВІДСТАВКИ З ПОСАДИ ПРЕМЄРА

США запропонували Рютте висунути свою кандидатуру на посаду генерального секретаря НАТО у січні 2023 року. Тоді він відмовився від пропозиції. Пізніше у своєму виступі перед нижньою палатою парламенту Нідерландів політик уточнив, що пропозицію очолити Альянс він відкинув, оскільки це вимагало б проведення нових виборів у країні.

Однак ситуація змінилася, коли у липні минулого року прем'єр-міністр Нідерландів оголосив про відставку. Уряд на чолі з Марком Рютте розпався після того, як не вдалося дійти згоди щодо міграційної політики. Чинний кабінет міністрів продовжив виконувати свої обов'язки, поки не було сформовано новий уряд (буде приведений до присяги наступного тижня, 2 липня).

Рік тому через відставку Рютте дехто в Україні бив на сполох, адже він від самого початку повномасштабного вторгнення Росії активно підтримував нашу країну, і саме Нідерланди стали першою державою, яка пообіцяла передати Україні винищувачі F-16. А дехто замислився, що далі робитиме нідерландський політик-важковаговик.

У коментарях журналістам Рютте іноді казав, що має намір залишити політику після відставки уряду та сфокусуватися на вчителюванні в Гаазі, що він робив час від часу протягом багатьох років. Однак у це мало хто вірив. Натомість коли Гаагою поширилися чутки, що Рютте може претендувати на посаду генсека НАТО, у це повірили одразу.

Через кілька місяців Рютте вже й сам не приховував власних планів і натякав, що робота генерального секретаря була би “для нього дуже цікавою”.

Потім його почали називати ключовим кандидатом на посаду наступного генсека НАТО. На його бік стали США, Велика Британія, Німеччина та Франція, а згодом – майже всі інші члени Альянсу. Утім, Рютте потрібно було заручитися підтримкою від Угорщини, Словаччини, Туреччини та Румунії, яка, до речі, останньою зняла свої заперечення стосовно кандидатури Рютте.

Минулого тижня президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду генсека НАТО і попросив Раду оборони Румунії підтримати Рютте.

Тож Марк Рютте лишився єдиним претендентом на посаду генсека – його кандидатуру підтримали всі 32 держави-члени Північноатлантичного альянсу.

«ТОЙ, ХТО НАВОДИТЬ МОСТИ»

Міністерка оборони країни Кайса Оллонґрен у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала: «Марк Рютте добре підходить для того, щоб очолити НАТО як генеральний секретар. Він має 14-річний досвід роботи на посаді прем’єр-міністра Нідерландів і члена Європейської ради. НАТО переживає складні часи. Життєво важливо, щоб Альянс міг покладатися на відданого своїй справі генерального секретаря, який зміцнюватиме трансатлантичні зв’язки та поглиблюватиме партнерство з Європейським Союзом».

Глава МЗС Нідерландів Ганке Брюїнс Слот у соцмережі Х привітала Рютте із призначенням на посаді нового генсека Північноатлантичного Альянсу.

За її словами, «у геополітично неспокійні часи НАТО відіграє як ніколи важливу роль для захисту наших цінностей, безпеки та свободи».

«Як той, хто наводить мости, він є правильною людиною в потрібному місці, щоби надалі працювати над посиленням НАТО», – додала вона.

Власне, за вміння домовлятися, вести переговори, налагоджувати з усіма зв’язки, витримку та здатність виживати у будь-яких політичних колотнечах Рютте отримав прізвисько Тефлоновий Марк.

«Основне завдання генерального секретаря НАТО – це тримати всіх разом, згладжувати конфлікти, тобто шукати консенсус, і власне в цьому Рютте талановитий і має великий досвід. Кращого претендента, аніж він, наразі складно знайти, – зазначила в коментарі Укрінформу експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael Юлія Солдатюк-Вестервельд. – Він уміє доносити жорсткі меседжі, підбирати правильні слова та моменти, вміє згладжувати гострі кути та конфлікти. Наприклад, те, як йому вдалося переконати Орбана в підтримці власної кандидатури, і як він працював із Угорщиною, є прикладом того, що Рютте вміє знаходити спільну мову».

Юлія Солдатюк-Вестервельд

Експертка окремо відзначила, що він розуміє українську перспективу. «Тож новий генсек НАТО Марк Рютте – це дуже позитивно для України, оскільки буде пошук консенсусу та погодження якихось критичних рішень для європейської безпеки, для української безпеки», – підсумувала вона.

ДРУГ УКРАЇНИ ТА «ШЕПОТУН ТРАМПА»

Нідерланди агітували Німеччину та США передати Україні сучасну зброю, зокрема і системи Patriot. Уряд Рютте підтримав надання Україні статусу країни-кандидатки у ЄС. Загальний обсяг військової допомоги, яку на сьогодні Нідерланди надали Україні, перевищив €3 мільярди. Тож очевидно, що для України Рютте – хороший вибір.

“Хоча прем’єр-міністр Рютте не завжди краще за інших розбирався у справжніх намірах Путіна, його керівництво після повномасштабного вторгнення Росії відіграло важливу роль у наданні Україні необхідної їй допомоги. Я впевнений, що він залишатиметься одним із найважливіших союзників України на посаді генерального секретаря НАТО. Його головне завдання – змусити Альянс посилити свою підтримку та гарантувати безпеку нашого континенту”, – сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі нідерландський політик, член Палати представників Нідерландів (2012-2023 рр.) Шурд Шурдсма.

Серед головних викликів Рютте – війна в Україні, ситуація в Газі та навколо неї, а також можливе повернення Трампа, який заявляв під час передвиборчої кампанії про свій намір скоротити допомогу Україні у разі повернення.

Утім, експертка Юлія Солдатюк-Вестервельд упевнена, що «Рютте вміє знаходити спільну мову навіть із найскладнішими лідерами».

«Його навіть називають «шепотун Трампа» за вміння порозумітися. Він дуже прагматично підходить до можливого президентства Трампа і каже, що нам просто потрібно працювати з тим, хто є, і занадто не ускладнювати ситуацію», – зауважила вона.

Що ж до Росії, то обрання Марка Рютте для неї – ще один сигнал про підтримку України.

«Росія була б зацікавлена в ослабленні ролі НАТО, щоб там було більше конфліктів усередині та складніше домовитися одне з одним. Тож так, Рютте для Росії – це погані новини, і хороші – для України”, – переконана експертка Юлія Солдатюк-Вестервельд.

Вона також додала, що Рютте «підняв Нідерланди на вищий рівень і зарекомендував позитивно як у НАТО, так і в Євросоюзі».

До речі, наступного року саміт Північноатлантичного альянсу вперше за 75-річну історію організації прийматимуть Нідерланди – у Гаазі.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Перше фото: NATO