КНДР заявила, що відносини між США, Японією та Південною Кореєю перетворилися на «азійське НАТО»

Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання, проведені у червні Сполученими Штатами, Японією та Південною Кореєю, заявивши, що відносини між трьома країнами перетворилися на «азійську версію НАТО».

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ. 

У четвер три країни розпочали масштабні спільні військові навчання під назвою Freedom Edge за участю есмінців, винищувачів і атомного авіаносця США «Теодор Рузвельт». Вони спрямовані на посилення захисту від ракет, підводних човнів і повітряних атак.

Як пише NHK, триденні навчання, які завершилися в суботу, проходили у Східно-Китайському морі та інших районах.

Навчання були розроблені на тристоронньому саміті в Кемп-Девіді (США) минулого року з метою зміцнення військової співпраці на тлі напруженості на Корейському півострові, спричиненої випробуваннями зброї КНДР.

У міністерстві закордонних справ Північної Кореї заявили, що Пхеньян не залишить без уваги посилення військового блоку на чолі зі США та їхніми союзниками і «захистить регіональний мир агресивною і приголомшливою відповіддю».

МЗС КНДР також заявило, що Вашингтон продовжує свої зусилля, спрямовані на залучення Південної Кореї і Японії до НАТО, додавши, що спроби Сеула постачати зброю в Україну є одним із прикладів цього.

Читайте також: Договір з Північною Кореєю свідчить про світову ізоляцію Росії - постпред США при НАТО

КНДР уже давно засуджує спільні навчання США і Південної Кореї, називаючи їх «репетицією вторгнення та доказом ворожої політики Вашингтона і Сеула».

Як повідомляв Укрінформ, уряд Південної Кореї у відповідь на підписання Росією і КНДР договору із взаємними зобов’язаннями надавати негайну військову допомогу в разі нападу на іншу сторону заявив про намір переглянути свою позицію щодо постачання зброї Україні

При цьому Сеул наголошує, що визначатиме типи озброєння та обсяги його поставок до України з огляду на дії Росії в її співпраці з Північною Кореєю.

Радник з питань нацбезпеки офісу президента Південної Кореї Чан Хо Чжин заявив, що Сеул не матиме жодних стримувальних факторів для постачання летального озброєння Україні у разі передачі Росією Північній Кореї високоточної зброї.