Ультраправі перемагають у першому турі парламентських виборів у Франції - екзитполи

У першому турі парламентських виборів у Франції "Національне об’єднання " та його союзники випередили ліву коаліцію та президентський табір.

Це попередня оцінка, надана інституцією Ipsos Talan для France Télévisions, Radio France, France 24/RFI та LCP-Assemblée Nationale. Як передає Укрінформ, за даними Ifop, явка виборців на 20:00 оцінюється на рівні 67%, що на 19,5 пункта вище, ніж на загальних виборах 2022 року (47,5%), повідомляє Le Monde.

Отже, за результатами опитувань після першого туру ультраправе "Національне об’єднання" набирає 34,2%, лівий "Новий народний фронт" відстає з 29,1%, президентський табір має 21,5%, республіканці - 10%.

Таким чином, від 240 до 270 депутатів від ультраправих можуть стати членами Національних зборів. Від "Нового народного фронту" будуть обрані від 180 до 200 кандидатів, а від президентського табору - від 60 до 90. Республіканці мають від 30 до 50 депутатів.

Лідерка «Національного об’єднання» Марін Ле Пен, яка згідно із результатами екзитполів була обрана в першому турі дострокових парламентських виборів у Па-де-Кале, закликала до абсолютної більшості своєї політичної сили після другого туру.

За її словами, другий тур буде вирішальним, щоб запобігти потраплянню країни в руки коаліції ультралівих із «насильницькими тенденціями».

"Нам потрібна абсолютна більшість, щоб через вісім днів Еммануель Макрон міг призначити Жордана Барделлу прем'єр-міністром", - додала вона.

Читайте також: Українці Франції перед першим туром виборів зібрали 81 підпис під Хартією підтримки України

Як повідомлялося, у Франції - рекордна явка у першому турі дострокових парламентських виборів. Станом на 17:00 за місцевим часом явка у першому турі парламентських виборів сягнула 59,39%. Це значно більше, ніж було у 2022 році, коли на той самий час цей показник становив 39,4%.

Фото: Istock.com/imagestock