WP: за рік 38 російських планерних бомб впали на території Бєлгородської області

Планерні бомби, які армія РФ запускає по Україні, часто падають на території самої Росії.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на внутрішні документи органів влади Бєлгородської області, передає Укрінформ.

"Потужні планерні бомби, які РФ використовувала.., щоб перетворити українські міста на руїни, також падали на її власну територію, як показали внутрішні російські документи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у документах вказані місця падіння боєприпасів, розглядаються питання знешкодження та евакуації у разі надзвичайної ситуації.

Згідно з документом, який є у розпорядженні WP, щонайменше 38 таких бомб впали в межах Бєлгородської області у період з квітня 2023 року по квітень 2024-го, більшість із них не здетонувала.

Окрім того, щонайменше чотири бомби впали на сам Бєлгород із населенням близько 400 тисяч. Ще сім боєприпасів знайдено в його передмістях. Найбільше - 11 снарядів - упало у прикордонному Грайворонському районі, причому деякі з них не вдалося знайти через "складну оперативну обстановку".

Більшість бомб виявили мирні мешканці — лісники, фермери або жителі сіл. У більшості випадків міністерство оборони РФ не знало, коли були запущені бомби, тож деякі з них могли лежати там декілька днів.

Місцева влада, як правило, мовчить про такі інциденти, повідомляючи лише про "нещасні випадки", в яких звинувачує Україну, або просто не повідомляє про вибухи в регіоні.

За підрахунками Телеграм-каналу Astra, війська РФ випадково скинули понад сотню бомб на власну територію та на окуповані райони на сході України впродовж останніх чотирьох місяців - у період, коли спостерігалося значне збільшення використання планерних бомб.

Читайте також: «Втрата» літаками РФ бомб на шляху до України свідчить про системну проблему - британська розвідка

Як повідомляв Укрінформ, російські військові літаки з березня по 21 травня скинули 53 авіабомби на регіони Росії та окуповані території України.