Ізраїль випустив із в’язниці керівника лікарні «Шифа» у секторі Гази

Ізраїль у понеділок випустив на волю близько 55 палестинських ув’язнених, серед яких директор лікарні «Шифа» у секторі Гази Мохаммад Абу Салмія.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Times of Israel із посиланням на палестинські ЗМІ.

Абу Салмія був заарештований військами Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у листопаді минулого року за підозрою в наданні дозволу ХАМАСу використовувати лікарню «Шифа» як оперативний центр.

На відео, опублікованому палестинськими ЗМІ, видно, як звільненого Абу Салмію вітають у Газі.

Зазначається, що Ізраїль регулярно повертає ув’язнених до сектору Гази після того, як визначить, що вони не підозрюються у терористичній діяльності.

Водночас міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант і прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу дистанціювалися від звільнення Абу Салмія та інших ув’язнених вранці у понеділок.

«Процедура ув’язнення в’язнів служб безпеки та їх звільнення належить «Шин-Бет» (служба внутрішньої безпеки Ізраїлю – ред.) та Ізраїльській пенітенціарній службі і не підлягає затвердженню міністром оборони», – йдеться у заяві Галланта.

«Шин-Бет» знаходиться під юрисдикцією офісу прем’єр-міністра, тоді як Ізраїльська пенітенціарна служба підпорядковується Міністерству нацбезпеки.

В офісі Нетаньягу заявили, що «рішення звільнити ув’язнених було прийнято після обговорення у Високому суді петиції проти утримання в’язів у слідчому закладі Сде Тейман».

«Особи звільнених в’язнів встановлюються співробітниками служби безпеки незалежно, виходячи з їх професійних міркувань», – йдеться у повідомленні офісу Нетаньягу.

Там додали, що ізраїльський прем’єр розпорядився негайно розслідувати цю справу.

Як пише Al Jazeera, лідер ізраїльської опозиції Яір Лапід розкритикував уряд через звільнення Абу Салмія.

«Сьогоднішні ранкові новини і хаос в уряді через звільнення директора лікарні «Шифа» є прямим продовженням беззаконня і дисфункції ізраїльського уряду, які завдають шкоди безпеці громадян Ізраїлю», – написав Лапід у соцмережі Х.

Читайте також: У ХАМАСі заявили про майже 38 тисяч загиблих у секторі Гази

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня військові Армії оборони Ізраїлю виявили зброю в подушках та ліжках у пологовому відділенні лікарні «Шифа» в Газі.

Фото: Israel Defense Forces