НАТО має посилити координацію допомоги Україні - президент Чехії

Союзники у НАТО мають посилити координацію допомоги Україні, щоб обидві сторони знали, на що можуть розраховувати в перспективі.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел на брифінгу за результатами засідання за участю прем’єр-міністра Петра Фіали, голів обох палат парламенту, міністрів закордонних справ і оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Павела, головним питанням зустрічі була підготовка до липневого саміту Північноатлантичного альянсу. Політики говорили й про російську агресію проти України, що є головною загрозою всій Європі.

«Ми обговоримо комплексний пакет допомоги Україні, який має створювати довгострокові рамки, щоби Україна знала, на що може розраховувати, а ми, всі країни-члени, знали, яку форму підтримки України мали би надавати. Це означатиме також більшу роль Північноатлантичного альянсу при координації допомоги Україні, але не йдеться про пряму участь (НАТО)», - заявив президент.

На зустрічі йшлося також про чеську ініціативу щодо забезпечення України боєприпасами та підготовку до підписання безпекової угоди між Прагою і Києвом.

Павел зауважив, що очікує від майбутнього саміту НАТО й напрацювання комплексної стратегії щодо Росії, яка досі вказувалась у плануванні Альянсу як партнер, «але нинішня поведінка Росії потребує зміни цієї оцінки».

Президент підкреслив, що всі члени НАТО мають бути згуртованими перед головними викликами, спільно посилювати обороноздатність блоку та його спроможність до стримування.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала своєю чергою підтвердив наміри підписати безпекову угоду з Україною 18 липня в Лондоні на саміті Європейської політичної спільноти.

Читайте також: Частину боєприпасів за чеською ініціативою відновлять на словацьких заводах

Як повідомлялося, постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт заявила, що країни Альянсу активно нарощують виробничі потужності оборонної промисловості для посилення Збройних сил України та зміцнення своїх східних флангів.

Фото: Фейсбук Petr Pavel