Університети та вищі школи Франції закликали виступити проти «Національного об'єднання»

Французькі університети та вищі школи (Grandes écoles) висловили своє неприйняття «Національного об'єднання» (НО) після першого туру парламентських виборів, заявивши, що вища освіта та можливості, які вона пропонує всім молодим людям, знаходяться в небезпеці.

Спільну заяву представники 74 університетів Франції, директори французьких інженерних шкіл, французьких шкіл менеджменту та конференції Grandes Ecoles оприлюднили на сайті асоціації французьких закладів вищої освіти, передає Укрінформ.

"Результати першого туру показують, що існує реальний ризик того, що Національне об'єднання матиме значну більшість у Національній асамблеї ввечері після другого туру", - написали освітяни.

На їхню думку, загроза приходу до влади ультраправих є реальною та безпрецедентною. Тож їй треба протистояти з усією серйозністю і рішучістю.

«Це не звичайні зміни в демократії. Під загрозою опинилися універсальні та гуманістичні цінності: відкритість до інших, толерантність, інтелектуальна допитливість і критичне мислення», - наполягають освітяни.

Вони також вважають, що політика «НО» базується на принципах замкненості, на страху й неприйнятті інших, тож ставить під загрозу систему вищої освіти і можливості, які вона пропонує всім молодим людям, незалежно від їхнього досвіду, походження чи соціального середовища.

Читайте також: У Парижі декілька тисяч людей вийшли на вулиці проти перемоги ультраправих на виборах

«Вона ставить під загрозу нашу здатність приймати іноземних студентів, деякі з яких стануть докторами наук і в майбутньому сприятимуть поширенню впливу французької науки в усьому світі», - зазначено в заяві, яка закликає виступити на захист цінностей Республіки та висловити свій рішучий протест ультраправому політичному проєкту.

Нагадаємо, перший тур дострокових парламентських виборів у Франції, що відбувся в неділю, 30 червня, приніс переконливу перемогу ультраправому "Національному об'єднанню". Ультраправа партія та її союзники випередили "Новий народний фронт" та політсилу Еммануеля Макрона, яка фінішувала третьою.