Китай разом із Росією розробляють аналог «Шахеда» - Bloomberg

Дрони типу Shahed-136 розробляє також і Китай та може постачати їх до РФ для ведення війни проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

У публікації йдеться, що розробка дронів свідчить про те, що Китай начебто готується до передачі Москві летального озброєння, стосовно чого раніше застерігали західні чиновники.

Як зазначається, про це повідомлялось ще у 2023-му, а наразі китайці почали розробку та тестування версії БпЛА для підготовки до відправлення в Росію. І робити вони зможуть це набагато швидше за Іран.

Зокрема, у 2023 році китайські та російські компанії провели переговори про співпрацю у створенні нового безпілотника, після чого розпочалася його розробка, а згодом і тестування.

Як розповіли джерела Bloomberg, ці дрони ще не використовували у війні проти України.

Декілька ЗМІ повідомляли, що Пекін розробляє ударний дрон-камікадзе Sunflower-200, який має такі ж характеристики, як іранський Shahed-136.

Зазначається, що надання РФ таких безпілотників означатиме поглиблення підтримки Пекіном Москви.

Втім, офіційні особи США заявляють, що Китай поки утримується від прямого надання росіянам зброї та артилерії, що означало б безпрецедентну ескалацію.

У Китаї також заявляють, що не надають зброї жодній зі сторін.

Читайте також: У порту Італії вилучили китайські ударні безпілотники для Лівії - ЗМІ

Як повідомлялося, посол США у Пекіні Ніколас Бернс вважає, що Китай не є нейтральною країною, а фактично став на бік РФ у війні проти України. 18 червня на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай забезпечує поставки російському ВПК близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки від усього імпорту РФ.