Усі демократичні партії Німеччини розуміють необхідність продовження підтримки України - лідер опозиції

Попри розбіжності стосовно темпів і обсягів надання Україні військової допомоги урядова коаліція і демократична опозиція сходяться по принциповому питанню.

Про це заявив очільник найбільшої опозиційної фракції в Бундестазі, глава Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц на зустрічі з іноземними журналістами в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Між урядовою коаліцією і опозицією є розбіжності, але в основному ставленні є консенсус….Не повинно бути жодних сумнівів щодо того, хто цю війну розпочав, щодо того, хто її може завершити негайно, а також щодо того, що ми маємо допомагати державі, на яку напали, стільки, скільки буде потрібно», - заявив німецький політик.

Він підкреслив, що ескалацію у війні створює не Україна, не держави, які її підтримують. Її створює виключно Путін.

«Україна захищається, і я незмінно агітую за те, щоби ми підтримували всіма можливостями. Сьогодні я можу повторити свою попередню оцінку: за останні два з половиною роки ми недостатньо зробили для України. А те, що зробили, надто запізнювалось, ми повинні були діяти швидше та більше», - заявив глава консерваторів, який має шанси стати наступним канцлером.

Водночас на запитання, чи продовжать консерватори наполягати на необхідності передати Україні далекобійні ракети, чого вони постійно вимагали в Бундестазі, Мерц відповів дещо ухильно.

«Стосовно ракет, рішення має завжди ухвалюватися відповідно до поточної ситуації», - сказав депутат, але додав, що позиція його партії не зазнала змін.

Говорячи про можливість мирних переговорів, Мерц підкреслив, що рішення, яким має бути наступний крок, мають ухвалювати насамперед українці, а їхні партнери не повинні давати тут жодних порад, ба більше виставляти умови або приймати рішення замість них.

«Війна походить від Путіна. Завершення війни виключно в його руках. Він може її завершити сьогодні. Якщо Путін скаже, щоби російська зброя замовчала, війна завершиться, якщо Україна припинить вогонь, завтра не буде України», - сказав глава найбільшої опозиційної сили в парламенті ФРН.

Глава ХДС також висловив думку, що безвідносно результатів виборів у США, рішення передати подальші великі пакети допомоги Україні з Америки будуть дедалі складнішими. Тому на європейців лягає велике спільне завдання посилювати власну оборону, адже ЄС надто довго покладався на США.

Читайте також: Бербок: Допомога Україні є інвестицією в нашу безпеку

Парламентські вибори в Німеччині мають пройти восени наступного року. Правляча Соціал-демократична партія втрачає популярність, рейтинги всіх трьох партій коаліції знижуються. Натомість ХДС посилює свої позиції, їй наразі поступаються на федеральному рівні тільки праві популісти.