Туреччина обговорює з Росією побудову ще однієї АЕС - Ердоган

Туреччина має серйозні наміри щодо будівництва атомної електростанції в Сінопі, що на півночі країни, на узбережжі Чорного моря. Це питання обговорюється на рівні міністрів енергетики Туреччини та Росії.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber, про це перед зустріччю віч-на-віч з Путіним сказав Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

“Ми будемо робити серйозні кроки щодо АЕС. Ми ведемо дискусії щодо Синопської атомної електростанції. Ми вважаємо, що можемо зробити серйозні кроки в цьому напрямку. Щодо цього питання наш міністр енергетики та природних ресурсів продовжує дискусію зі своїм колегою”, - сказав президент Ердоган.

Турецький президент також висловив сподівання, що ціллю у двосторонній торгівлі між двома країнами є обсяг 100 млрд доларів та відзначив співпрацю енергетичних компаній BOTAŞ та “Газпром”.

“З туристичної точки зору для нас було дуже важливо, щоб до нашої країни приїхало приблизно 7 мільйонів туристів. Приймати російських туристів у Туреччині важливо”, - сказав Ердоган.

Також він запросив Путіна відвідати Туреччину.

Як відомо, Росія будує для Туреччини АЕС в Мерсіні, на півдні країни. Про будівництво АЕС “Аккую” було домовлено у 2010 році, воно стартувало 2018 року. Проєкт реалізує російський "Росатом". Запланована загальна потужність станції, яка матиме чотири реактори, 4800 Мвт.

Читайте також: Сі Цзіньпін вирушив до Казахстану на саміт глав-держав ШОС, де зустрінеться з Путіним

Як повідомляв Укрінформ, на початку року президент Туреччини заявив про те, що всі реактори АЕС «Аккую», яку в Туреччині будує «Росатом», будуть введені в експлуатацію до 2028 року.

Фото: AA