На саміті у Вашингтоні Польща проситиме посилити східний фланг НАТО

Варшава на саміті НАТО у Вашингтоні проситиме про подальше посилення східного флангу Альянсу, а також оприлюднить свою позицію щодо створюваного у Бидгощі (північ Польщі) Центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна.

Про це в ефірі радіо ZET повідомив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

Як зазначив міністр, Польща на саміті в НАТО у Вашингтоні матиме “сильну позицію”, оскільки Варшава витрачає найбільше в Альянсі на оборону (4%), зокрема й порівняно із США та Великою Британією.

Відтак Польща буде на саміті, “по-перше, як зразок для наслідування”, а по-друге, як країна, яка надала величезну підтримку Україні, що зараз є не лише пріоритетом країн-членів, але має бути ухвалено як місію Альянсу”.

Читайте також: Польща планує підписати з Україною довгострокову безпекову угоду - Сікорський

Сікорський також повідомив, що на саміті НАТО Польща працюватиме над створенням у Бидгощі інституції НАТО – Центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна (JATEC).

За його словами, Варшава загалом проситиме про посилення східного флангу НАТО, оскільки в Польщі є 12 тис. іноземних військових, будується “щит Туска” (Щит "Схід") та ефективна система ППО/ПРО.

Читайте також: Туск: Польща і Німеччина співпрацюватимуть задля безпеки неба над Європою

Як передавало агентство, віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш нещодавно заявив, що Польща оголосить під час саміту НАТО у Вашингтоні про досягнення навчальним центром НАТО-Україна у Бидгощі готовності до дій першого ступеня.

Саміт НАТО відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні.

Фото: Omar Havana/Getty Images