Індія та Китай подвоять зусилля для врегулювання проблем на прикордонних територіях

Міністри закордонних справ Індії та Китаю Субрахманьям Джайшанкар і Ван Ї домовилися подвоїти зусилля, щоб вирішити проблеми на спірних ділянках індійсько-китайського кордону у високогір’ї Гімалаїв.

Як передає Укрінформ, про це індійський топдипломат написав у своєму акаунті в мережі X

«Обговорили якнайшвидше вирішення проблем, що залишаються в прикордонних районах. Погодилися подвоїти зусилля з цією метою через дипломатичні та військові канали», - зазначив Джайшанкар у дописі про зустріч із Ваном на полях саміту Шанхайської організації співробітництва в Астані.

Глава індійського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що для забезпечення миру та спокою у прикордонних районах, де неврегульовані територіальні суперечки, важливе значення має повага до лінії фактичного контролю, що розділяє дві держави. 

Він також назвав взаємну повагу, взаємну чутливість і взаємний інтерес трьома принципами, якими мають керуватися Нью-Делі і Пекін у своїх відносинах. 

Із допису видно, що йдеться лише про підтримання стабільності на спірних ділянках кордону і запобігання спалахам протистояння між розташованими по обидва боки лінії розмежування військовими двох країн, а не остаточне врегулювання питання кордонів. 

Читайте також: Індія на десятиріччя орендувала іранський порт

Індія і Китай мають довгий спільний кордон у Гімалаях, великі ділянки якого остаточно не демарковані, через що кожна сторона заявляє власні претензії на території в таких районах. 

Невирішені прикордонні суперечки багато років залишаються головним проблемним питанням, що стримує розвиток відносин між двома країнами. 

Як повідомляв Укрінформ, у Державному департаменті США висловили занепокоєння щодо співпраці Індії з РФ у військовій та технологічній галузях.

Фото: Х / Dr. S. Jaishankar