Чехія не визнає російські паспорти без біометричних даних

Чехія не визнає закордонний паспорт Російської Федерації без біометричних даних.

Про це заявило МЗС Чехії, передає Укрінформ із посиланням на Radio Prague International.

«Якщо громадянин Росії пред'явить у Чехії небіометричний паспорт, його перебування тут розглядатиметься як нелегальне. Паспорти старого зразка набагато легше фальсифікувати та вносити до них зміни, ніж у біометричні», – заявила Маріана Вернер з Відділу комунікацій МЗС.

Зазначається, що Прага поінформувала про це рішення на засіданні компетентного органу Європейського Союзу та запропонувала іншим державам вжити аналогічні дії.

«Безпека є пріоритетом для нашого уряду. Ми не чекатимемо на черговий саботаж. Кожен, хто хоче залишитися в нашій країні, має надати достовірний документ. А для цього, у випадку з росіянами, вже буде недостатньо паспортів із небіометричними даними, з якими, зокрема, прибули вбивці у Врбетиці», – заявив міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

Він також має намір просувати в ЄС необхідність обмеження пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні. «Це ще один інструмент шпигунства проти демократичних країн», – вважає глава МЗС Чехії.

Читайте також: Фінляндія повертатиме до РФ осіб, які прибувають без підстав, навіть у разі відмови Росії їх приймати

Як повідомлялося, Чехія підозрює двох офіцерів російської секретної служби ГРУ у вибухах складів боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Чеські спецслужби дійшли висновку, що причиною катастрофи стала диверсія ГРУ.

Поліція повідомила про причетність до вибухів агентів ГРУ Олександра Мішкіна та Анатолія Чепіги. Британські слідчі звинувачують цих же осіб в ​​отруєнні колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у Солсбері у 2018 році.