Орбан і Путін на пресконференції висловилися щодо «мирного процесу» в Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та очільник Кремля Володимир Путін на пресконференції в Москві висловилися щодо «мирного процесу» в Україні.

Захід транслювався у Ютубі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, Путін повторив попередні ультимативні вимоги до України, як-от повне виведення українських військ з території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Також він підтверджує інші умови, оприлюднені ним на засіданні МЗС РФ у червні.

Своєю чергою Орбан сказав, що після візитів у Київ та Москву зрозумів, що позиції сторін зараз далекі одна від одної. Водночас він пообіцяв й надалі докладати зусилля задля «врегулювання конфлікту».

Як повідомлялося, на засіданні МЗС Росії 14 червня Путін заявив, що нібито «готовий до мирних переговорів». Однак, за його словами, для цього Україна має вивести власні війська з усіх окупованих Росією областей, а також заявити про відмову від приєднання до НАТО.

Читайте також: Орбан у Москві не представляє інтереси НАТО - Столтенберг

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан здійснює візит до Москви з власної ініціативи і не представляє Європейський Союз.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у зв’язку з цим візитом висловила переконання, що «умиротворення» не зупинить Путіна в його війні проти України.

Міністерство закордонних справ України наголосило, що рішення про поїздку премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви було прийняте угорською стороною без погодження чи координації з Києвом. МЗС також нагадує, що принцип «жодних домовленостей про Україну без України» залишається непорушним, і закликає усю світову спільноту дотримуватися його.