Німеччина закриває авіабазу Бундесверу в Нігері

Німеччина припиняє використання авіатранспортної бази Бундесверу, розташованої неподалік від столиці Нігеру - міста Ніамей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Це рішення стало наслідком провалу переговорів про надання німецьким військовослужбовцям правового імунітету.

За даними Міноборони ФРН, військова база в Нігері буде закрита до 31 серпня 2024 року, а німецькі військовослужбовці повернуться на батьківщину.

Донедавна на цій авіабазі перебувало 38 німецьких військових.

«Проєкт угоди, представлений Нігером, не може слугувати основою для переговорів щодо угоди про статус - ні за характером, ні за змістом. У такому разі німецьким військовим не буде гарантовано імунітет. Водночас нам лишилося замало часу на вироблення нової угоди про статус - для цього позиції (влади Німеччини та Нігеру. - ред.) занадто різні», - йдеться в письмовій заяві німецького оборонного відомства.

Читайте також: США вперше розмістять у Японії винищувачі-невидимки F-35

Зазначається, що з 2013 року Німеччина використовувала авіабазу в столиці Нігеру для постачання збройних сил, залучених у миротворчій місії ООН зі стабілізації (MINUSMA) в Малі. На сьогодні ця місія завершена.

У липні 2023 року в Нігері прийшли до влади путчисти. Однак міністр оборони ФРН Борис Пісторіус виступив за подовження співпраці з Ніамеєм, хоч і в скороченому масштабі та за певних умов.

Читайте також: США передали 14 танків Abrams на базу НАТО у Польщі

Після державних переворотів у сусідніх державах - Малі та Буркіна-Фасо - Нігер тривалий час вважали останнім демократичним партнером Європи та США в Сахельському регіоні у сфері боротьби з тероризмом, нагадує dpa. А нині в цьому регіоні Африки спостерігачі фіксують посилену присутність Росії.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Нігер дозволив Німеччині тимчасово продовжити використання військово-повітряної бази на своїй території.

Фото: Ole Spata/dpa/picture alliance