Європейські високопосадовці занепокоєні станом Байдена, який прийматиме саміт НАТО - Politico

Європейські союзники Сполучених Штатів занепокоєні станом і віком президента Джо Байдена й сумніваються в його здатності перемогти на виборах експрезидента Дональда Трампа.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в суботній публікації Politico.

Напередодні саміту НАТО у Вашингтоні, який має пройти під головуванням Байдена, численні європейські високопосадовці, повʼязані з підготовкою до саміту, висловили сумніви в лідерських можливостях президента США, а також у його здатності боротися на виборах. Хоча всі вони підтримують його переобрання, побоюючись повернення Трампа у Білий дім, що може підривати єдність Альянсу.

Зазначається, що Байдену доведеться публічно продемонструвати свої лідерські якості й витримку на саміті, який розпочнеться у вівторок вранці й триватиме до кінця четверга.

Читайте також: Байден звинувачує себе за провалені дебати з Трампом й твердить, що почувався зле через хворобу

У перший день саміту президент виступить з гучною промовою, присвяченою 75-річчю НАТО, в Авдиторії Меллона, де за кілька років після Другої світової війни було підписано Північноатлантичний договір. У середу Байден вітатиме кожного з лідерів 31 держави НАТО, а також країн-партнерів. Потім він проведе тригодинне засідання Північноатлантичної ради за участю глав держав і урядів.

Увечері того дня Байден дасть вечерю за участю світових лідерів, яка триватиме до глибокої ночі. Там він має спілкуватися з колегами та обговорювати всілякі делікатні питання.

У четвер президент проведе серію зустрічей, присвячених різним темам - від війни в Україні до підвищення натовського потенціалу стримування в Індо-Тихоокеанському регіоні. Йому доведеться брати участь у двосторонніх зустрічах з провідними союзниками.

Читайте також: Байден у ключових штатах максимально наблизився до Трампа - опитування Bloomberg

На завершення він дасть пресконференція, на якій, очевидно, йому ставитимуть і незручні запитання про його вік і готовність до виборів.

Як повідомляв Укрінформ, у Вашингтоні 9-11 липня відбудеться ювілейний саміт НАТО, у якому візьме участь українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським.

У четвер відбудеться засідання Ради НАТО - Україна, після якого Байден проведе спільний захід із Зеленським, а також майже двома десятками союзників і партнерів, які підписали двосторонні угоди про безпеку з Україною.