Вчені виявили печеру на Місяці, яку можна використовувати для розміщення дослідників

Вчені виявили печеру на Місяці, неподалік від місця висадки космонавтів Ніла Армстронга і Базза Олдріна 55 років тому, і підозрюють, що там є ще сотні печер, які можуть слугувати прихистком для майбутніх астронавтів.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Команда під керівництвом італійців повідомила в понеділок, що є докази існування чималої печери, доступної у найглибшій відомій ямі на Місяці. Вона розташована в Морі Спокою, всього за 400 кілометрів від місця посадки Аполлона-11.

Яма, як і понад 200 інших, виявлених на Місяці, утворилася внаслідок обвалу лавового тунелю.

Дослідники проаналізували радіолокаційні вимірювання, зроблені місячним орбітальним розвідником NASA, і порівняли результати з лавовими тунелями на Землі.

За словами вчених, дані показують лише початкову частину підземної порожнини. За їхніми оцінками, вона має щонайменше 40 метрів завширшки і десятки метрів завдовжки, а можливо, і більше.

"Місячні печери залишаються загадкою вже понад 50 років. Тому було дуже приємно нарешті довести їхнє існування", - повідомили вчені Леонардо Каррер і Лоренцо Бруццоне з Університету Тренто.

За їх словами, більшість ям розташовані на давніх лавових рівнинах Місяця. Деякі з них також можуть бути на південному полюсі планети, де в кінці десятиліття планують висадити астронавтів NASA. Вважається, що постійно затінені кратери містять замерзлу воду.

Читайте також: Японські астронавти приєднаються до місії NASA на Місяць

Результати досліджень свідчать про те, що на Місяці можуть бути сотні ям і тисячі лавових тунелів. Такі місця могли б слугувати природним укриттям для астронавтів, захищаючи їх від космічних променів і сонячної радіації, а також від ударів мікрометеоритів. Будівництво житла з нуля було б більш трудомістким і складним завданням, навіть якщо врахувати потенційну необхідність укріплення стін печери для запобігання обвалу, зазначають вчені.

Камені та інші матеріали всередині цих печер - незмінні під впливом суворих умов протягом століть - також можуть допомогти вченим краще зрозуміти, як розвивався Місяць, особливо з огляду на його вулканічну активність.

Як повідомляв Укрінформ, китайський місячний зонд «Чан’е-6» (Chang'e-6) в червні вперше доставив на Землю зразки породи з поверхні зворотного боку Місяця.