Річниця замаху на Гітлера нагадує про важливість спротиву тиранії - міністерка культури ФРН

Річниця спроби замаху на найкривавішого диктатора 20 століття, Адольфа Гітлера, зобов’язує сьогоднішнє покоління протистояти тим, хто намагається зруйнувати демократію.

Про це сказала в п’ятницю державна міністерка культури ФРН Клаудіа Рот з нагоди 80-х роковин спроби усунення Гітлера, який відзначається 20 липня, передає кореспондент Укрінформу.

Спроба замаху, здійснена групою під керівництвом полковника Клауса Шенка Графа фон Штауффенберга, хоча й зазнала невдачі, має центральне значення для німецької культури пам’яті про спротив націонал-соціалістичній тиранії, - зазначила Рот.

За її словами, 20 липня символізує всіх людей, які, як у великому, так і в малому масштабі, чинили опір злочинній нацистській системі та виступали за закон і справедливість, людяність і мир.

«Їх мужність і рішучість заслуговують нашого захоплення і глибокої поваги. У цей день ми згадуємо тих, хто – як мало хто в той час – сказав «ні» терору та людиноненависництву націонал-соціалістів. Хто боровся проти націонал-соціалізму зі зброєю, таємно розповсюджував листівки, допомагав і переховував переслідуваних і тим самим рятував людські життя. Цим вони показали, що опір можливий навіть за режиму нелюдського терору націонал-соціалістів», - підкреслила державна міністерка.

Вона зазначила, що всі ці люди ризикували своєю свободою, життям і в багатьох випадках втратили його.

Опір тих людей нагадує сьогодні, наскільки цінні досягнення демократії, верховенства права, свободи та плюралізму, досягнуті сьогодні в Німеччині.

«Пам'ять про їхню відданість зобов'язує нас рішуче протистояти силам, які хочуть підірвати і поставити під сумнів наш вільний демократичний базовий порядок. Приклад і доля опору в націонал-соціалістичній Німеччині є нагадуванням про використання наших можливостей для дій тут і зараз, щоб захистити нашу демократію, якій загрожують як ззовні, так і зсередини», - наголосила політикиня, яка також нагадала про роль жінок у супротиву нацизму.

У Берліні в річницю заколоту пройдуть низка заходів за участі вищого керівництва ФРН.

Читайте також: Канцлер Німеччини: Імперіалізм Путіна зазнає поразки

Заколот групи офіцерів і аристократів, котрі зважилися піти на фізичне усунення Гітлера та інших представників нацистської верхівки, був названий операція «Валькірія». Успіх цієї акції повинен був послужити сигналом до зміни політичного режиму в Німеччині.

Різні групи змовників планували антинацистський переворот ще з 1938 року і мали на меті відмову від агресивної зовнішньої політики Німеччини і запобігання майбутній війні. План «Валькірія» розроблявся з зими 1941-42 років і переносився кілька разів. Попри невдачу учасники змови 20 липня вважаються в Німеччині національними героями, які віддали своє життя в ім'я свободи.

Фото: dpa