Міжнародний суд ООН назвав незаконною окупацію палестинських територій Ізраїлем

Документ

Міжнародний суд ООН вважає, що поселенська політика Ізраїлю на Західному березі ріки Йордан і в Східному Єрусалимі порушує міжнародне право.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це заявив голова суду Наваф Салам, оголошуючи консультативний висновок щодо палестинських територій.

Зачитуючи консультативний висновок він також сказав, що Ізраїль повинен якнайшвидше припинити присутність на окупованих палестинських територіях та припинити всю нову поселенську діяльність.

“Присутність Ізраїлю на окупованій палестинській території є незаконною”, - сказав голова суду Наваф Салам, зачитуючи консультативний висновок.

“Ізраїль має якнайшвидше покласти край своїй присутності на окупованій палестинській території”, - сказав він.

Читайте також: Британія відновить фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців

Крім того, суд постановив, що Ізраїль повинен евакуювати всіх своїх поселенців і виплатити палестинцям репарації за збитки, завдані окупацією.

В ухвалі також йдеться про “незаконну окупацію” сектору Газа. Водночас Суд вказав на необхідність співпраці між країнами світу з метою покласти край конфлікту.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, на підставі якої до Міжнародного суду ООН було направлено запит про надання консультативного висновку щодо правових наслідків, що випливають із політики та дій Ізраїлю на окупованих палестинських територіях, включаючи Східний Єрусалим. Висновки Міжнародного суду ООН, на відміну від рішень, не мають обов'язкової сили.