Напруження з Угорщиною домінуватиме на зустрічі глав МЗС Євросоюзу

Напруження у відносинах з Угорщиною, яка, окрім іншого, одноосібно блокує виділення Україні допомоги з Європейського фонду миру, буде в центрі уваги засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у понеділок у Брюсселі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на австрійське інформагентство АРА.

"Міністри закордонних справ ЄС зберуться в понеділок у Брюсселі на останню зустріч перед літніми канікулами. На порядку денному, поряд з Україною та Близьким Сходом, стоїть питання напруженості у відносинах з Угорщиною. Воно може стати ще більшим, оскільки виплати в рамках Європейського фонду миру для України досі блокуються лише Угорщиною", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зустріч під головуванням керівника зовнішньої політики ЄС Жозепа Борреля, "вочевидь, буде неприємною для міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, оскільки йому, ймовірно, доведеться вислухати багато критики на адресу одноосібних зовнішньополітичних зусиль прем'єр-міністра Віктора Орбана".

Читайте також: Угорщина - єдина країна ЄС, яка не підписала заяву із засудженням Росії в Радбезі ООН

Очікується, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба приєднається до європейських колег в понеділок по відеозв'язку. "Він, ймовірно, буде наполягати на подальшій військовій підтримці з боку ЄС, зокрема, у сфері протиповітряної оборони. На думку дипломатів ЄС, малоймовірно, що Угорщина відмовиться від права вето на виплати в рамках Європейського фонду миру", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після відвідин Києва здійснив несподівані візити до Москви та Пекіна, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Лідери ЄС, включаючи президента Європейської ради Шарля Мішеля та високого представника ЄС Жозепа Борреля, зазначили, що прем’єр-міністр Угорщини, яка нині головує в Раді ЄС, не отримував жодних повноважень на проведення такої місії і діяв лише від власного імені.

Угорщина також виступає проти того, щоб ЄС надавав колективну військову підтримку Україні, і блокує низку рішень, повʼязаних з озброєнням для України.