Італія через спеку збільшила імпорт електрики

Італія збільшила імпорт електроенергії із сусідніх країн, зокрема із Франції, через хвилю спеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Попит на кондиціонери в Італії, який і без того є одним із найвищих в Європі, зріс ще більше, оскільки минулого тижня температура повітря перевищила позначку в 40 градусів за Цельсієм. Це змусило італійську енергосистему покладатися як на імпорт, так і на традиційні теплові потужності.

У пікові години Італія імпортує із Франції до 3,5 ГВт електроенергії, що еквівалентно потужності однієї атомної електростанції.

У липні ціна на електроенергію в Італії за добу наперед становила 111 євро за мегават-годину, що більш як удвічі вище еквівалентного контракту в сусідній Франції.

Читайте також: Імпорт електрики: Україна веде переговори із ENTSO-E про збільшення потужності до 2,2 ГВт

Італійські споживачі очікують на збільшення рахунків, особливо після того, як, відповідно до змін законодавства, з липня багато хто з них не має права на дешевші тарифи на електроенергію.

Зазначається, що високі ціни на електроенергію в Італії обумовлені відносною нестачею сонячної та вітрової генерації. Однак ситуація змінюється, оскільки потужності відновлюваної енергетики вперше обігнали енергетику з викопних видів палива на початку цього року.

Читайте також: Метеоролог: Зміни клімату вже швидко не зупинити - як потяг, що набрав швидкість

Як повідомляв Укрінформ, «червоний» рівень небезпеки через спеку оголосили 12 липня по всій території Хорватії. До аналогічного кроку вдалися в центральній частині Італії, а також у Римі та Трієсті.

Фото: Stephanie Gengotti/Bloomberg