Другий день рекордів - понеділок став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень

Понеділок, 22 липня, став найспекотнішим днем у світі, побивши рекорд, встановлений напередодні, оскільки країни світу від Японії до Болівії та США продовжують потерпати від спеки.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Попередні супутникові дані, опубліковані Європейською службою з питань зміни клімату (Copernicus) у середу, показують, що понеділок був на 0,06 градуса за Цельсієм спекотнішим, ніж неділя.

За попередніми даними Copernicus, середня глобальна температура в понеділок становила 17,15 градуса за Цельсієм. Попередній рекорд до цього тижня був встановлений лише рік тому. А до 2023 року найспекотніший день був зафіксований у 2016 році, коли середня температура становила 16,8 градуса за Цельсієм.

Хоча перша половина 2024 року була надзвичайно теплою, за даними Copernicus, цього тижня антарктична зима тепліша, ніж зазвичай. Те саме сталося на південному континенті минулого року, коли на початку липня був встановлений рекорд.

Кліматологи зазначають, що це найтепліший день за останні роки, пов'язаний зі зміною клімату через людську діяльність.

Читайте також: У світі зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень

«Смертність від високих температур показує, наскільки катастрофічно не вживати більш рішучих заходів щодо скорочення викидів CO2, який є основним газом, що утримує тепло», - зазначила кліматолог з Корнельського університету Наталі Маховальд.

За словами вчених, якби не кліматичні зміни, спричинені людиною, то екстремальні температурні рекорди не билися б так часто, як це відбувалося останніми роками. Вони назвали «надзвичайним» той факт, що такі теплі дні спостерігаються вже два роки поспіль, особливо коли природне потепління Ель-Ніньо в центральній частині Тихого океану закінчилося на початку цього року.

Читайте також: У Києві зафіксували тринадцятий температурний рекорд за липень

Як повідомляв Укрінформ, попередній температурний рекорд Copernicus зафіксував днем раніше, назвавши неділю, 21 липня, найспекотнішим днем за всю історію спостережень у світі.