У Європі говорять про зміцнення безпеки, але не готуються до цього - Клімкін

Європа наразі не має стійкого переконання, що мусить більше робити для зміцнення власної безпеки, хоча й говорить про це.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін у відеопроєкті "Блог Ігоря Долгова", передає Укрінформ.

«Європа поки що не переконана, що вона має робити більше (для зміцнення безпеки – ред.). Вона говорить про це, але до цього не готується», - сказав дипломат.

Він зазначив, що крім доволі складних внутрішньополітичних процесів у багатьох європейських країнах, там наразі немає спільного бачення розвитку європейського оборонного комплексу.

У цьому контексті колишній очільник МЗС зауважив, що, зокрема, французи заявляють, що можуть виробляти «все що завгодно», зокрема літаки, ракети, мають ядерну зброю і пропонують на цій основі розвивати європейський ВПК. Водночас німці кажуть, що теж мають ВПК, але їхнє суспільство напівпацифістське, воно проти збільшення витрат на оборону, тому вони «щось куплять в американців, а щось - в ізраїльтян», зазначив дипломат.

«Всередині ЄС виникає фундаментальна різниця у поглядах – і стратегічних, і тактичних, що робити далі. З цим дуже-дуже складно», - констатував Клімкін.

На його думку, Україна у цьому сенсі має спиратися на північноєвропейські країни. Окрім того, на його думку, є шанс, що британські лейбористи краще порозуміються з Європою і розпочнуть спільні оборонні проєкти.

Читайте також: Клімкін: Для України спосіб співіснування з правими партіями у Європі не тактичний, а стратегічний вибір

«Є дуже класні проєкти, наприклад проєкт літака нового покоління, де є брити, італійці, японці… Є дуже цікаві конфігурації, але там не вистачає ані політичної волі, ані розуміння, як іти вперед», - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявляв, що Сполучені Штати «на 100 відсотків» залишатимуться в НАТО під його керівництвом доти, доки європейські країни «гратимуть чесно». Він застеріг європейські країни від зловживання підтримкою США та закликав збільшити видатки на оборону.