Віра Європи в раціональність путінського режиму була помилковою - глава МЗС Австрії

Ексклюзив

Європейці помилково сподівалися на раціональну поведінку російського режиму щодо України, а треба було відреагувати раніше більш чітко та продемонструвати главі Кремля Володимиру Путіну червоні лінії.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"Чи очікували ми цього (повномасштабного вторгнення РФ в Україну – ред.)? Ні. Незадовго до цього я був на Мюнхенській конференції з безпеки. Хоча багато хто говорив про наближення вторгнення, ми все ж сподівалися на раціональну поведінку Путіна. Напевно, це був найбільший шок тоді: ми всі думали, що Володимир Путін, російський режим, не зробить нічого абсолютно ірраціонального, нічого, що завдасть самій Росії такої шкоди. Але вони це зробили", - сказав австрійський міністр.

За його словами, це також є важливим уроком для майбутніх кризових ситуацій: "ніколи не можна бути впевненим, що інша сторона діятиме раціонально". "Мабуть, нашою інтелектуальною помилкою було те, що ми часто не звертали уваги попри дуже чіткі знаки", - додав Шалленберг.

Він визнав, що треба було раніше відреагувати більш жорстко на російську агресію. Зокрема, як зазначив глава МЗС Австрії, "перші промови Путіна, ще у Мюнхені в 2007 і 2008 роках, містили його імперіалістичні думки", і тому "нам треба було набагато раніше відреагувати рішучіше та встановити червоні лінії".

"Обговорення того, що могло бути зроблено інакше в минулому, може здаватися безглуздим заняттям, але це несе важливий урок: ми у Європі занадто довго вірили, що війна більше не торкнеться нас, що ми це пройшли і ніхто не буде настільки божевільним та ірраціональним. Ми ж усі знаємо, що сталося у Першій та Другій світових війнах. Ця віра в раціональність зрештою виявилася помилковою. І шоком 24 лютого 2022 року стало те, що війна повернулася на європейський континент", - сказав він.

Шалленберг також зазначив, що для нього повномасштабне вторгнення РФ в Україну було "як 11 вересня" (терористичні атаки в США 11 вересня 2001 року, коли нападники-смертники захопили пасажирські літаки і врізалися у два хмарочоси Нью-Йорка – ред.).

"Кожен пам'ятає, де він був, коли тоді два літаки врізалися у Всесвітній торговий центр. І так само 24 лютого 2022 року. Я ніколи не забуду, як між 4 та 5 годинами ранку отримав перший дзвінок, одразу кинувся до телевізора і почав перемикати між BBC, CNN та іншими каналами, паралельно маючи телефонну розмову з канцлером. А трохи згодом уряд провів засідання кризового штабу", - розповів міністр.

За його словами, "це подія, яку, звісно, неможливо забути". "Це був переломний момент. Сталося щось, що змінить наше життя, наш континент. Рідко буває, що вже під час події розумієш: це – історичний момент", - додав глава МЗС Австрії.

Читайте також: Шалленберг - депутату проросійської партії: Будете нейтральними і коли на Австрію нападуть?

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, що стало продовженням злочину агресії, яку РФ здійснює проти України з лютого 2014 року, коли тимчасово окупувала Крим та окремі регіони в Донецькій та Луганській областях.