США закликають посилити тиск на Іран, аби він припинив ескалацію на Близькому Сході

Заступник постпреда США при ООН Робер Вуд закликав країни-члени Радбезу ООН, які мають безпосередній вплив на Іран, посилити тиск на нього, щоб він припинив ескалацію конфлікту за участю його маріонеток, що спрямований проти Ізраїлю.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це американський дипломат заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному в середу на запит Ірану для обговорення ліквідації в Тегерані політичного ватажка ХАМАСу Ісмаїла Ханії.

Вуд наголосив, що Ізраїль має право захищатися від нападів з боку «Хезболли» та інших терористів, що «він і зробив, коли відповів на обстріл (друзького села) Мадждаль–Шамс, внаслідок якого загинуло 12 дітей і підлітків».

«Водночас немає жодних сумнівів – абсолютно жодних – у тому, що «Хезболла» несе відповідальність за цей напад із застосуванням іранської зброї, який був здійснений з тієї частини Лівану, яку контролює угрупування», – сказав він.

Дипломат наголосив, що Сполучені Штати не були залучені до цієї операції й навіть не мають незалежного підтвердження заяв ХАМАСу про смерть Ханії.

Читайте також: Лідер Ірану віддав наказ завдати удару по Ізраїлю у відповідь на вбивство ватажка ХАМАСу - NYT

Штати закликають Раду Безпеки надіслати недвозначний сигнал «Хезболлі», ставши на бік Ізраїлю, який захищається від її постійних атак, додав Вуд.

За його словами, угода про припинення вогню є найвірнішим способом полегшити страждання палестинського народу й досягти стабільності в регіоні.

«Тому Сполучені Штати й далі працюватимуть у партнерстві з Єгиптом, Катаром та іншими регіональними партнерами над досягненням такої угоди», – наголосив він.

Постпред Ірану при ООН Амір Саїд Іравані назвав ліквідацію хамаського ватажка «боягузливим убивством».

«Цей терористичний акт є ще одним проявом десятиліттями здійснюваного Ізраїлем тероризму й диверсій, спрямованих проти палестинців та інших прихильників палестинської справи в усьому регіоні і за його межами», – сказав він.

Читайте також: США запровадили санкції проти компаній з трьох країн, які постачають компоненти для іранської зброї

Своєю чергою, заступник постпреда Ізраїлю Бретт Джонатан, схарактеризував засідання РБ, скликане Росією, Китаєм та Алжиром, «лицемірством найвищого ґатунку», яке демонструється на запит «спонсора тероризму номер один у світі», маючи на увазі Іран.

Він нагадав, що іранський режим використовує своїх маріонеток – ХАМАС, хуситів і «Хезболлу» – для атак на Ізраїль та його громадян з усіх боків.

Говорячи про реакцію ООН на обстріл Голанських висот з Лівану, коли загинули діти й підлітки, він зазначив: «Усе, що було почуто, це висловлення занепокоєння ескалацією і заклики до обох сторін – знову з прирівнюванням демократичної держави-члена ООН до жорстокої терористичної організації – проявити стриманість».

За його словами, ті, хто справді прагне стабільності в регіоні, мають вітати усунення запеклих терористів, а не закликати обидві сторони до стриманості.

Росія, Китай та Алжир та деякі нечлени Радбезу, зокрема Сирія, які брали участь у засіданні, виступили із засудженням убивства Ханії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН у середу зібралася на екстрене засідання у зв'язку з ліквідацією ідеологічного ватажка угрупування ХАМАС.

Напередодні палестинське угруповання ХАМАС заявило, що його було вбито в Тегерані, куди він прибув для участі в церемонії інавгурації президента.

Це сталося всього за кілька годин після того, як Ізраїль заявив, що знищив одного з командирів «Хезболли» у Бейруті.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розцінив ліквідацію проіранських ватажків у Бейруті й Тегерані як небезпечну ескалацію, що може стояти на заваді зусиллям з припинення воєнних дій на Близькому Сході, і закликав сторони до стриманості.