Шольц особисто зустрічає звільнених в межах угоди з Росією

Літак з німцями та російськими опозиціонерами прибуде в Німеччину о 23 за місцевим часом. Його в аеропорту буду зустрічати канцлер ФРН Олаф Шольц.

Про це глава уряду повідомив пресі, передає кореспондент Укрінформу.

«Звільнені персона наразі є на шляху з Анкари в Німеччину. Вони очікуються тут, в аеропорту Кельна-Бона, незадовго до 11 вечора. І мене тішить, що я хможу привітати їх зі звільненням», - сказав канцлер.

Невелика група американців, додав він, прямує в США.

Глава німецького уряду також визнав, що визволити 16 людей можна було лише погодившись видати Росії людей, пов’язаних з її спецслужбами, які відбували покарання в Європі за скоєні злочини. Серед них відомий Вадим Красіков, засуджений довічно за холоднокровне вбивство в центрі Берліна громадянина Грузії чеченського походження.

«Це важке рішення було ухвалено відповідними відомствами та коаліційним урядом спільно після дискусій і зважування… Нікому не далося легко рішення видати засудженого довічно, який відбув лише кілька років у в’язниці», - сказав політик. Він зауважив, що на кону стояло життя невинно засуджених у Росії людей. Відповідальність за життя громадян ФРН, та солідарність зі США змусили Німеччині погодитися на обмін Красікова.

Читайте також: Байден оприлюднив перше фото звільнених під час обміну з Росією

Канцлер додав, що поінформував про ухвалене рішення очільника демократичної опозиції, главу ХДС Фрідріха Мерца, який запевнив, що повністю розуміє мотиви влади.

Шольц нагадав, що окрім громадян ФРН, яких було ув’язнено під намисленими приводами, серед тих, кого вдалося обміняти, також 2 громадянина США, російсько-британський громадянин відомі російські опозиційні політики, противники війни. Він також підтвердив, що в списку на обмін був Олексій Навальний.

Канцлер запевнив, що Німеччина продовжить боротися за звільнення незаконно засуджених у Росії та Білорусі політичних ув’язнених.

Нагадаємо, 1 серпня відбувся найбільший з часів Холодної війни обмін, до якого були залучені 7 країн.

Фото: Verena Brüning