Китай заявив, що його із Бразилією «консенсус» щодо України підтримали понад 110 країн

Так званий «консенсус» Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи» здобув підтримку в більш як 110 країнах.

Про це заявив спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки до Бразилії, передає Укрінформ із посиланням на МЗС Китаю.

«Китай і Бразилія спільно опублікували так званий консенсус із шести пунктів щодо просування політичного врегулювання «української кризи» (так в обох країнах називають загарбницьку російську війну проти України – ред.). Ця заява здобула підтримку більш ніж 110 країн», - сказав Лі під час переговорів із головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Чельсо Аморімом.

Китайський дипломат додав, що Пекін готовий зміцнювати контакти й координацію з бразильською стороною в питанні політичного врегулювання «кризи в Україні» та наголосив на необхідності спільних зусиль для остаточного її вирішення.

У повідомленні йдеться, що Аморім, своєю чергою, висловив готовність влади Бразилії до взаємодії з Китаєм із метою просування «консенсусу з шести пунктів» та створення умов для врегулювання «української кризи».

Китай і Бразилія опублікували свій «консенсус» 23 травня. В його першому пункті йдеться про необхідність деескалації ситуації на фронті – утримання від розширення бойових дій та їх загострення, проте взагалі не згадується про відновлення територіальної цілісності України, тоді як минулого року в першому «мирному плані з 12 пунктів» це положення йшло першим.

Читайте також: Блінкен попередив Ван Ї про наслідки, якщо Китай не припинить підтримки ВПК Росії

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю французьким ЗМІ заявив, що якщо Китай захоче, він може змусити Росію зупинити війну.

Фото: fmprc.gov.cn