У Росії в урочищі Сандармох люди в камуфляжі намагались зірвати жалобні заходи

Фото

В урочищі Сандармох під Медвеж’єгорськом в російській Карелії сьогодні, 5 серпня, відповідно до багаторічної традиції, приїхали десятки людей згадати про розстріляних і похованих тут у роки сталінського терору. Їм намагалися завадити козаки та люди в камуфляжі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в Телеграм-каналі «Меморіалу».

Разом із громадськими активістами в Сандармох приїхали представники посольств та консульств різних країн – Франції, Швеції, Німеччини, Польщі, Норвегії.

Водночас туди ж були підвезені на автобусах козаки, представників провладної «Молодої гвардії» та інші активісти, близькі до силовиків. На них була мілітаризована уніформа, у багатьох - георгіївські стрічки та маски. Біля єврейського меморіалу в Сандармосі від провладних активістів можна було почути, що «євреї спонсорували Гітлера».

Як уточнює Телеграм-канал «From Karelia with freedom» ті ж люди встановили на місці жалобних заходів динаміки, через які транслювали "пісні Перемоги, заглушаючи читання імен загиблих від рук співробітників НКВС".

Крім того, з самого ранку у карельській столиці Петрозаводську чинився тиск на громадських активістів, які збиралися брати участь у дні пам'яті в Сандармосі. До багатьох з них прийшли силовики, дехто зараз перебуває в поліції, зокрема, пройшов обшук у блогера Олексія Трунова. Кілька днів тому пройшли обшуки у кількох медіа.

Попри все це люди оновили пам'ятні знаки, поклали квіти, читали імена репресованих, ставили свічки біля пам'ятників розстріляним у Сандармосі.

Читайте також: Непокараність за Сандармох дала можливість РФ творити злочини в Бучі, Ізюмі, Маріуполі - Кулеба

Як повідомлялося, Сандармох – урочище в Карелії, де під час Великого терору було вбито та поховано тисячі людей, в тому числі видатні діячі українського «розстріляного відродження». Першовідкривачем урочища був історик та член "Меморіалу" Юрій Дмитрієв – у липні 1997 року під час пошукової експедиції Дмитрієв знайшов там розстрільні ями. Пізніше на тому місці було створено цвинтар, а також пам’ятні меморіали різним групам репресованих, в тому числі – українців.

Фото: Телеграм / Общество Мемориал