У Венесуелі проти лідерів опозиції відкрили кримінальну справу

Генеральний прокурор Венесуели і близький союзник президента Ніколаса Мадуро оголосив початок розслідування проти лідерів опозиції Марії Коріни Мачадо та Едмундо Гонсалеса за звинуваченням у «підбурюванні до повстання».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Заява генпрокурора пролунала після того, як лідери опозиції закликали силовиків «стати на бік народу» та ігнорувати будь-які накази про придушення антиурядових протестів.

У понеділок венесуельська опозиція опублікувала у соцмережі Х заяву, в якій йдеться, що Гонсалес набрав 67% голосів на президентських виборах, тоді як Мадуро – 30%. Опозиція здобула «переконливу перемогу», йдеться у заяві, підписаній Мачадо і Гонсалесом.

Оприлюднені лідерами опозиції результати виборів суперечать заяві Національної виборчої ради країни (CNE), згідно із якою Мадуро став переможцем, набравши 52% голосів проти 43% голосів Гонсалеса.

Читайте також: Євросоюз не визнає переобрання Мадуро президентом Венесуели

Заява опозиції викликала негайну реакцію генпрокурора Венесуели Тарека Вільяма Сааба, який звинуватив Мачадо і Гонсалеса у «неправдивому оголошенні переможця виборів, відмінного від оголошеного CNE». Він зауважив, що ця заява також «відкрито підбурювала поліцейських і військових до непокори законам».

Сааб також додав, що вирішив відкрити кримінальне провадження проти обох лідерів венесуельської опозиції.

Читайте також: Сім країн ЄС закликали Венесуелу оприлюднити результати президентських виборів

Як повідомляв Укрінформ, 5 серпня Європейська рада заявила, що не визнає переобрання президентом Венесуели Ніколаса Мадуро і закликала провести незалежну перевірку результатів виборів.

Фото: АА