У Росії журналісту Колезєву заочно дали 7,5 років за «фейки про армію»

Басманний суд Москви заочно засудив до семи з половиною років ув'язнення журналіста Дмитра Колезєва. Його визнали винним у поширенні так званих "фейків про російську армію".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Приводом для порушення справи, як і для багатьох подібних справ, став пост про вбивства мирних жителів міста Буча під час російського вторгнення в Україну. Прокуратура вимагала для журналіста вісім років ув'язнення.

Суд також заборонив журналісту, у Ютуб-каналу якого понад 400 тисяч передплатників, три роки адмініструвати сторінки в інтернеті.

Дмитро Колезєв – засновник єкатеринбурзького ЗМІ "It's my city", згодом головний редактор інтернет-журналу Republic. Про переслідування Колезєва, який виїхав з країни через війну, стало відомо в листопаді 2022 року, коли МВС додало його в базу федерального розшуку. У листопаді 2022 року Мін'юст Росії визнав Колезєва "іноагентом". У червні 2024 року суд у Москві заочно заарештував журналіста.

Читайте також: Кремль узаконює переслідування незгідних із його політикою та війною в Україні - ISW

Справу Колезєва передали до суду у середині липня 2024 року. Перше засідання було призначено вже на 6 серпня, на ньому було винесено вирок.

Як повідомляв Укрінформ, після початку Росією повномасштабної війни проти України за новою статтею про так звані "фейки про армію" в Росії заочно були засуджені кілька відомих журналістів і громадських діячів, які живуть за кордоном.

Фото з відкритих джерел