В Іспанії поліція шукає лідера сепаратистів Пучдемона після його повернення

Поліція Барселони розпочала пошуки колишнього лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона, який цього четверга повернувся до Іспанії після семирічного вигнання.

Про це повідомляє BBC, передає Укрінформ.

За інформацією іспанських ЗМІ, каталонська поліція розпочала операцію з пошуку та арешту Пучдемона. Посилаючись на джерела в поліції, газета El Pais повідомила, що виїзди з Барселони перекриті. По всьому місту також встановлені блокпости, повідомив речник департаменту внутрішніх справ Каталонії.

Пучдемон приїхав до Барселони із Брюсселя, де жив останні кілька років. Політик з’явився на заході, організованому його політичною партією Junt, де коротко звернувся до сотень прихильників, які зібралися біля парламенту Каталонії в Барселоні незадовго до очікуваної інавгурації нового глави каталонського уряду, пише АР. Пучдемон заявив, що повернувся, «щоб нагадати вам, що ми все ще тут». Після цього він зник.

Багато хто очікував, що політик з'явиться в будівлі парламенту на церемонії інавгурації о 10:00 за місцевим часом, але його ніде не було видно.

Читайте також: У Каталонії сепаратистська партія погодилася сформувати уряд з політсилою прем'єра Іспанії

Пучдемону в Іспанії висунули обвинувачення в розкраданні коштів та організації незаконного референдуму про незалежність Каталонії.

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня Конгрес Іспанії остаточно схвалив спірну амністію для каталонських сепаратистів.

Через місяць іспанська прокуратура звернулася до Верховного суду щодо скасування ордера на арешт Пучдемона у зв'язку з набуттям чинності законом про амністію для каталонських сепаратистів.

А 26 червня Вищий суд Каталонії вперше застосував закон про амністію до двох каталонських сепаратистських активістів, засуджених за дії, пов'язані з вимогою незалежності цього адміністративного регіону Іспанії.