Планував вчинити різанину та підірвати бомбу на концерті - один із затриманих в Австрії зізнався

Затриманий правоохоронцями 19-річний ісламіст зізнався у тому, що планував терористичну атаку біля стадіону у Відні, де у четвер мав пройти перший із трьох концертів американської співачки Тейлор Свіфт.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив під час пресконференції у Відні директор Управління державного захисту та розвідки (DSN) Австрії Омар Хайяві-Пірхнер.

"19-річний затриманий обвинувачується у плануванні терористичної атаки на один з концертів Тейлор Свіфт, які мали розпочатися сьогодні у Відні… Обвинувачений був допитаний слідчими і вже зробив вичерпне зізнання. Він повідомив, що хотів здійснити напад за допомогою вибухівки та колюче-ріжучої зброї, яку ми також вилучили. Він розглядав обидва варіанти, і його метою було вбити себе та велику кількість людей або сьогодні, або завтра на концерті", - сказав директор DSN.

За словами Хайяві-Пірхнера, хлопець із македонським корінням був прихильником терористичної організації "Ісламська держава" та чітко заявляв про свої ісламістські погляди в Інтернеті. Він також читав у мережі численні пропагандистські матеріали "ІД" та завантажив інструкції з виготовлення бомб та вибухових речовин.

Під час обшуку у будинку 19-річного ісламіста у м.Терніц (Нижня Австрія) було виявлено різні хімічні речовини та технічні матеріали для виготовлення вибухівки, у тому числі вже готову власноруч виготовлену рідку вибухову речовину, а також фальшиві гроші, речовини, схожі на анаболічні стероїди, мачете, ножі та холості набої. Під час обшуку будинку також було вилучено синій ліхтар з поліцейською сиреною, які зловмисник, вочевидь, планував використати для під’їзду до місця нападу, або ж у ході втечі.

За словами очільника австрійської спецслужби, DSN отримала вказівку від іноземної партнерської спецслужби щодо однієї людини – цього 19-річного громадянина Австрії з македонським корінням. У ході розслідування було встановлено, що мова може йти про ісламістську мережу. Наразі окрім головного підозрюваного, затримано ще двох осіб, які могли йому допомагати, або ж знали про запланований теракт.

Іншим затриманим є 17-річний хлопець, який також народився у Австрії, але його батьки мають турецько-хорватське походження. Він був заарештований безпосередньо у районі стадіону "Ернст Гаппель" у Відні, де працював у складі однієї компанії-підрядника з підготовки концерту. "У нього також було виявлено велику кількість матеріалів та атрибутики "ІД" та "Аль-Каїди". В його будинку проведений обшук. Поки що він відмовляється свідчити, і ще необхідно провести ретельне розслідування, щоб визначити його точну роль", - повідомив очільник DSN.

За його словами, також затримано 15-річного громадянина Австрії турецького походження, який контактував з головним підозрюваним і у якого останній цікавився щодо запалювальних пристроїв.

"Наразі ми не розшукуємо інших осіб, які підозрюються у причетності до нападу, але ситуація свідчить про те, що в оточенні трьох підозрюваних все ще є люди, які знали про плани і які могли бути залучені до їхньої підтримки. Тому все ще необхідно провести ретельне розслідування", - повідомив директор Управління державного захисту та розвідки Австрії.

Читайте також: Затриманий у Парижі росіянин готував провокації на Олімпіаді

Як повідомляв Укрінформ, напередодні австрійські правоохоронці затримали двох юнаків за підозрою у плануванні терористичної атаки на концертах американської співачки Тейлор Свіфт у Відні, які мали пройти на стадіоні "Ернста Гаппель". Після затримань та виявленої загрози усі три концерти співачки було скасовано.