Мексика не арештовуватиме Путіна, якщо той зʼявиться на інавгурації президентки

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відмовляється виконувати рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту Володимира Путіна, якщо той прибуде в жовтні на інавгурацію новообраної глави держави Клаудії Шейнбаум.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить», - заявив мексиканський президент у четвер журналістам.

Зазначається, що Україна попросила Мексику заарештувати Путіна, якщо той той зʼявиться на церемонію приведення до присяги президентки 1 жовтня.

У заяві висловлюється впевненість, що мексиканський уряд виконає цю вимогу МКС.

«Ми сподіваємося, мексиканський уряд усвідомлює, що Володимир Путін є воєнним злочинцем, стосовно якого видано ордер на арешт», - ідеться у заяві Посольства України в Мексиці, Дипломати нагадують, що Путіна звинувачують у насильницькому вивезенні українських дітей з тимчасово окупованих територій.

Очевидно, президент Мексики зробив свій коментар ще до того як Європейська комісія звернулася до мексиканської влади з аналогічним запитом.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія закликала владу Мексики заарештувати президента РФ Володимира Путіна, якщо той буде присутній на інавгурації новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум.

Читайте також: Можлива участь РФ у другому Саміті миру не означає перемовин із країною-агресоркою - Єрмак

Раніше команда Шейнбаум запросила російського очільника відвідати інавгурацію, зазначивши, що надіслала «дипломатичне повідомлення» всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини.

Мексика підписала й ратифікувала Римський статут, узявши на себе зобов’язання виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.