Прем’єр Японії скасував поїздку до Центральної Азії через загрозу мегаземлетрусу

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда у п’ятницю скасував заплановану чотириденну поїздку до Казахстану, Узбекистану та Монголії, оскільки метеорологічне агентство попередило про ризик потужного землетрусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Kyodo News.

Японське метеорологічне агентство видало попередження про ризик виникнення потужного землетрусу для районів навколо розлому Нанкай через кілька годин після того, як у четвер на південному заході країни стався землетрус магнітудою 7,1.

Після участі у мирній церемонії у Нагасакі, присвяченій 79-річниці атомного бомбардування міста американськими військами, Кішіда під час пресконференції заявив, що він скасував закордонну поїздку, щоб «зосередитися на реакції уряду та поширенні інформації» щодо потенційного мегаземлетрусу (найпотужнішого землетрусу магнітудою в понад 9,0 балів).

Читайте також: Біля узбережжя Японії стався потужний землетрус, є ризик цунамі

«Як високопосадовець, відповідальний за управління кризовими ситуаціями в країні, в якості додаткового запобіжного заходу, я повинен залишатися в Японії принаймні близько тижня», – сказав японський прем’єр.

У п’ятницю ввечері Кішіда мав взяти участь у першому в історії Японії саміті із країнами Центральної Азії (Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном) у столиці Казахстану Астані і представити спільну декларацію.

У монгольській столиці Улан-Баторі лідер Японії повинен був зустрітися із президентом країни Ухнаагійн Хурелсухом, а також із прем’єр-міністром Лувсаннамсраїном Оюун-Ердене.

Раніше у п’ятницю головний секретар Кабінету міністрів Японії Хаясі Йосімаса заявив на пресконференції, що Кішіда «прийме відповідне рішення» щодо закордонної поїздки «після врахування різних факторів».

Як повідомляв Укрінформ, у четвер біля південно-західного узбережжя Японії стався потужний землетрус магнітудою 7,1, що спричинив попередження про цунамі.