Експерт - про події у Курській області: Пропагандистська машина РФ дала збій

Коментуючи події у Курській області, російська пропагандистська машина дала певний збій: протягом щонайменше доби в російських медіа панував хаос.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив керівник безпекових проектів Центру глобалістики «Стратегія 21» Павло Лакійчук, передає Укрінформ.

«Протягом щонайменше вчорашньої доби я намагався спостерігати за російськими медіа, там панував бардак. Вони не знали, що взагалі про ці події писати. Протягом буквально години інформація з'являлася, переправлялася, зникала, тощо. Аж до самої зустрічі Путіна з міністрами, потім з військовими і заяви Герасимова, що "всі задачі партії і Путіна виконаємо", в тому числі на Сумському напрямку. Реально російська пропагандистська машина і російська машина управління біомасами дала певний збій», – зазначив експерт.

Лакійчук додав, що російський правитель Володимир Путін з 2014 року намагався позиціонувати війну проти України як спеціальну воєнну операцію (СВО). «То десь в Україні, то СВО десь у Сирії. Де та Сирія – ніхто не знає, десь далеко. Там вбивають людей, росіян це не стосуються, для росіян це тільки плюс. В Україні теж вбивають, все добре, росіянам нічого не загрожує. І Путін це хотів приховати, цього не мало бути у тому вигаданому житті Росії, яке він для своїх підданих малював. А зараз така ситуація, що приховати бойові дії на території Росії не вдається», – сказав експерт.

Водночас він зауважив, що Путін у ситуації з Курською областю діяв рішучіше, ніж після рейду Євгена Пригожина: «Тоді він мовчав довше і боявся більше». «Але тоді він (Путін – ред.) був переконаний, що (вагнерівці – ред.) їдуть безпосередньо в Кремль його арештовувати. Зараз він переконаний, що українці на Москву не підуть. Не знаю, зараз багато конспірології про те, що були телефоні дзвінки між Москвою і Вашингтоном, що сторони обговорювали український наступ, і було запевнення, що точно українці не йдуть брати Кремль. Тому він дещо зляканий, але не смертельно переляканий.», – вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 6 серпня російські телеграм-канали почали писати із посиланням на провоєнні пабліки про бої у прикордонні. Також зазначалося, що на територію Курської області нібито зайшли українські військові.

Читайте також: Генштаб підтвердив удар по російському аеродрому «Липецьк»

Офіційних заяв із цього приводу українські військові не робили.

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано, коментуючи події у Курській області, заявив, що згідно з міжнародним правом Україна має законне право захищатися, зокрема і завдаючи ударів по агресору на його території.

Агентство Bloomberg писало, що події у Курській області РФ підривають образ глави Кремля Володимира Путіна як «захисника простих росіян», а також можуть посилити аргумент України про те, що США і Європа не повинні боятися погроз Кремля щодо «ескалації».

Фото: qirim.news