Місія МАГАТЕ бачила темний дим і чула вибухи перед пожежею на ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на Запорізькій АЕС, заявили, що помітили густий темний дим, що йшов з північно-західної частини станції, після того, як почули численні вибухи протягом вечора.

Про це йдеться у звіті відомства, передає Укрінформ.

«На ЗАЕС команді повідомили, що сьогодні відбулася ймовірна атака безпілотника на одну з охолоджувальних веж на станції. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що це не вплинуло на ядерну безпеку», - йдеться в повідомленні.

Представники станції підтвердили команді, що ризик підвищеного рівня радіації відсутній, оскільки поблизу передбачуваної зони нападу немає радіоактивних матеріалів.

Читайте також: Енергоатом: Ймовірна причина пожежі на ЗАЕС - недбалість загарбників або свідомий підпал

Для того, щоб з'ясувати масштаби та можливі причини цієї події, місія підтримки і допомоги МАГАТЕ Запоріжжя (ISAMZ) попросила надати негайний доступ до вежі (градирні) для оцінки пошкоджень.

ЗАЕС має дві охолоджувальні вежі, розташовані на північній стороні ставка-охолоджувача, за межами периметра ЗАЕС. Вони використовуються під час енергетичної експлуатації станції, а їх пошкодження безпосередньо не впливає на безпеку шести зупинених енергоблоків. Однак будь-яка пожежа на майданчику або поблизу нього становить ризик розповсюдження вогню на об'єкти, що мають важливе значення для безпеки, наголосили у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, ввечері 11 серпня росіяни з незрозумілою метою влаштували пожежу в градирні на території захопленої ними Запорізької АЕС.

Зранку 12 серпня начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на Запорізькій атомній станції припинилась.