Британія, Франція й Німеччина закликали Іран утриматися від ескалації на Близькому Сході

Заява

Прем'єр-міністр Британії Кір Стармер, президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц закликали Іран і його союзників утриматися від подальшої ескалації.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів, опублікованій у понеділок, передає Укрінформ.

Лідери трьох країн привітали зусилля партнерів у Катарі, Єгипті та США, спрямовані на досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників, а також погодилися з тим, що «не може бути жодних подальших затримок» у відновленні переговорів між Ізраїлем і ХАМАСом.

«Ми працюємо з усіма сторонами, щоб запобігти ескалації, і докладемо всіх зусиль, щоб зменшити напруженість і знайти шлях до стабільності. Бойові дії мають припинитися негайно, а всі заручники, які все ще утримуються ХАМАСом, мають бути звільнені. Населення Гази потребує термінової та безперешкодної доставки та розподілу допомоги», – йдеться у заяві.

Читайте також: Дедалі більше ізраїльтян розуміють, що нашим спільним ворогом є не лише Іран, а й Росія - посол України

Лідери Британії, Франції та Німеччини висловили стурбованість зростанням напруженості в регіоні та виступили за деескалацію і регіональну стабільність. Вони підкреслили, що Іран понесе відповідальність за свої подальші дії.

«У цьому контексті, зокрема, ми закликаємо Іран та його союзників утримуватися від нападів, які можуть призвести до подальшої ескалації регіональної напруженості та поставити під загрозу можливість домовитися про припинення вогню та звільнення заручників. Вони будуть нести відповідальність за дії, які ставлять під загрозу цю можливість для миру і стабільності. Жодна країна чи народ не виграє від подальшої ескалації на Близькому Сході», - наголошується у заяві.

Читайте також: Новий лідер ХАМАСу передав Ізраїлю, що хоче угоди про припинення вогню - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, напруженість у Близькосхідному регіоні зросла після вбивства 31 липня лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії в Тегерані.

Іран повідомив, що має намір відповісти за вбивство політичного ватажка ХАМАСу, звинувачуючи в цьому Ізраїль. Через це зростають побоювання, що війна Ізраїлю проти ХАМАСу в Газі може перерости в ширший конфлікт.

Фото: Getty Images