Росія вийшла з європейської конвенції про захист нацменшин

Росія вийшла із європейської рамкової конвенції про захист національних меншин.

Участь у конвенції була зупинена з 1 серпня, проте офіційне повідомлення російського МЗС про це було опубліковано на офіційному правовому порталі РФ лише сьогодні, повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Росія підписала конвенцію у 1996 році. Її також підписали всі країни-члени Ради Європи, крім Андорри, Монако, Туреччини та Франції. Підписали, але не ратифікували Бельгія, Греція, Ісландія та Люксембург.

Конвенція встановлює основні принципи поводження з національними меншинами в Європі, такі як заборона їх дискримінації, насильницької асиміляції, свободу сповідувати свою релігію та вільно говорити рідною мовою.

Президент Росії Володимир Путін виніс проєкт про вихід Росії із конвенції на розгляд Держдуми у вересні 2023 року. Він стверджував, що після вторгнення РФ в Україну в 2022 році Євросоюз обмежив повноваження російських експертів у консультативному кабінеті з дотримання конвенції. Відповідно Росія втратила частину можливостей відстежувати дотримання прав російськомовних людей за кордоном. 19 жовтня минулого року указом Путіна конвенцію було денонсовано.

Читайте також: Форум вільних народів Постросії хоче зареєструвати в Гаазі неурядову організацію

Як повідомлялося, 16 березня 2022 року Росію виключили із Ради Європи після 26 років членства. За день до цього Парламентська асамблея одноголосно проголосувала за виключення Росії. До лютого 2023 року Держдума ухвалила закон про припинення дії щодо Росії 21 договору з Радою Європи, у тому числі конвенції про права людини.