Фінляндія звільнила з-під арешту студентів, підозрюваних у порушенні санкцій проти РФ

У Фінляндії двох російських студентів, підозрюваних у порушенні санкційного законодавства, звільнили з-під попереднього арешту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Центральна кримінальна поліція КRP у четвер повідомила, що кількість підозрюваних у справі про експорт товарів подвійного призначення студентами із Росії в інші країни змінилося. Водночас очільниця слідства та інспектор поліції Марія Вуорівірта не надала коментарів щодо поточної кількості підозрюваних у справі про порушення санкцій.

«Їх може бути більше п’яти, не буду уточнювати скільки», – поінформувала вона.

Серед підозрюваних було щонайменше троє російських студентів, один з яких все ще перебуває під вартою.

Вуорівірта розповіла, що двох студентів з Росії звільнили, однак вони залишаються підозрюваними разом із іншими фігурантами справи.

«Це (звільнення – ред.) цілком звичайна практика, якщо підстави для утримання під вартою відсутні, і достатньою мірою є, наприклад, заборона на виїзд», – сказала інспектор.

Раніше суд Каяану визначив 16 серпня кінцевим терміном для винесення обвинувального вироку по цій справі, однак термін подовжили до листопада через характер злочину та міжнародний масштаб справи.

У кримінальній поліції не повідомили, чи співпрацювали слідчі з російською стороною. Відомо, що до розслідування залучені поліція, митниця і прикордонна охорона Оулу.

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня стало відомо про затримання фінською поліцією трьох громадян Росії за підозрою в експорті товарів подвійного призначення до інших країн.

Росіян, двох чоловіків і одну жінку, затримали у місті Каяані 30 квітня, коли поліція проводила обшук в приміщеннях та гуртожитку місцевого професійного коледжу, де навчаються підозрювані.

Читайте також: У Фінляндії розглянуть законопроєкт про заборону купівлі нерухомості росіянами

Йдеться про товари подвійного призначення, тобто товари та технології, які можуть, використовуватися у військових цілях. На практиці це може бути, наприклад, електроніка, комунікаційні пристрої або датчики та лазери.

У разі, якщо скоєний російськими студентами злочин буде визнаний грубим порушенням законодавства Фінляндії, їм загрожуватиме від 4 місяців до 4 років позбавлення волі.