Список «іноагентів» у Росії поповнили Телеграм-канали «Сирена», «Незигар», «Brief»

Міністерство юстиції Росії поповнив список іноземних агентів, до якого, зокрема увійшли інформаційні телеграм-канали "Сирена", "Незигар" і "Brief" з підрозділом "Brief важливе". Вони висвітлюють російську політику та війну проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на відомство.

Видання "Важные истории" зазначає, що ТГ-канали "Brief" та "Незигар" транслюють прокремлівську позицію. Заступниця головного редактора "Brief" Катерина Винокурова назвала визнання каналів "іноагентами" цивільною карою. "Незигар", імовірно, належить Владиславу Клюшину, який повернувся до Росії під час обміну ув'язненими 1 серпня.

Новинний Телеграм-канал "Сирена" був започаткований влітку 2022 року Командою Навального як доповнення до ютуб-каналу «Популярная политика».

Крім того, до реєстру "іноагентів" включено журналіста Рената Давлетгільдєєва і бізнесмена Андрія Павлова. Давлетгільдєєв працював на телеканалі «Настоящее время», був заступником головного редактора телеканалу "Дождь", зараз співпрацює з каналом "Ходорковский LIVE".

Андрій Павлов - засновник компанії Zenden, яка торгує взуттям. Він має неоднозначну репутацію. Нещодавно в червні Павлов давав інтерв'ю пропагандистському телеканалу «Царьгород», де розповідав про бізнес у тимчасово окупованому Криму та свій патріотизм.

Читайте також: Новий російський закон додатково посилить репресії - Полозов

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, які працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за такий вплив, російське законодавство не уточнює.

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня суперечливий закон по "іноагентів" набрав чинності у Грузії.