Індонезія вперше відсвяткувала День незалежності в недобудованій майбутній столиці

Відео

У суботу Індонезія відзначила 79-у річницю незалежності церемонією вперше в недобудованій майбутній столиці Нусантара на острові Борнео.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Перенесення столиці в Нусантару, як планується, має зменшити тиск на Джакарту.

Президент Індонезії Джоко Відодо і міністри кабінету міністрів взяли участь у церемонії святкування в новому президентському палаці, побудованому у формі фігури Гаруди. Цього тижня Відодо заявляв, що буде запрошено 8 000 гостей, але пізніше їх кількість була зменшена до 1 300 через будівельні роботи, які все ще тривають.

Спочатку планувалося, що святкування буде присвячене проголошенню Нусантари новою столицею країни, але через те, що будівництво відстає від графіка, повне перенесення столиці поки невідомо коли відбудеться.

Відодо почав працювати в новому президентському палаці в Нусантарі наприкінці липня, а у вівторок провів там своє перше засідання кабінету міністрів.

Джакарта дуже перенаселена - тут проживає близько 10 мільйонів людей, а її дороги надзвичайно забиті. Крім того, столиця, розташована на острові Ява, поступово підтоплюється, і за оцінками третина міста може піти під воду до 2050 року через неконтрольований видобуток підземних вод, а також підняття рівня Яванського моря внаслідок зміни клімату.

Будівництво нової столиці розпочалося в середині 2022 року. Нусантара планується як зелене місто з великою кількістю лісів і парків, яке живитиметься від відновлюваних джерел енергії та використовуватиме розумну систему утилізації відходів.

Читайте також: В Індонезії сталося два виверження вулкану Ібу

Але проєкт зазнає критики з боку екологів, які стверджують, що він погіршує навколишнє середовище, ще більше зменшує ареал проживання зникаючих тварин і витісняє корінних жителів.

Як повідомляв Укрінформ, корпорація Microsoft інвестує 1,7 мільярда доларів США у розбудову інфраструктури хмарних обчислень та штучного інтелекту в Індонезії.

Фото: Muhammad Fadli/Bloomberg