У Польщі відкинули звинувачення щодо причетності до атаки на «Північні потоки»

Голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Мєшко Павляк заявив, що припущення про те, що влада України за підтримки Польщі нібито відповідальна за атаки на газопроводи «Північний потік» у вересні 2022 року, є безпідставними.

Про це він заявив у неділю, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Коментуючи заяви колишнього керівника Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Аугуста Ганнінга, який стверджував, що Польща може бути причетною до диверсійної операції із підриву газогонів «Північний потік», Павляк заявив, що «це абсолютно безпідставні інсинуації». Він також звинуватив Ганнінга, який працював у BND за часів канцлерства Гергарда Шредера, утому, що він «як керівник розвідки, безумовно, зіграв ганебно важливу роль в інвестиціях».

Цього тижня німецькі ЗМІ повідомили, що прокуратура ФРН назвала українського інструктора з дайвінгу нібито ключовим підозрюваним у диверсійній атаці на «Північний потік» і видала ордер на його арешт у Польщі.

Польща отримала ордер, але підозрюваний покинув країну, оскільки Німеччина не внесла його ім'я до бази даних розшукуваних осіб, повідомили Reuters у польській прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня американське видання The Wall Street Journal опублікувало статтю, в якій ішлося, що до підриву «Північних потоків» нібито причетні українські високопосадовці.

За даними німецьких ЗМІ, федеральний генеральний прокурор у справі про підрив газогонів Nord Stream ініціював видачу ордера на арешт українця, якого підозрюють у диверсії, і який нібито проживав у Польщі.

Читайте також: Туск прокоментував підрив Nord Stream: Вибачтеся і сидіть тихо

Польська прокуратура заявила, що Польща отримала виданий Берліном європейський ордер на арешт, але підозрюваний уже залишив країну.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на газопроводі «Північний потік», натомість Росія мала для цього всі можливості.

Наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

Українська влада заперечила свою причетність до підривів. Про це заявляли, зокрема, Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов.

Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво.