Тайванська TSMC збудує у Німеччині завод із виробництва чипів

Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) збудує великий завод із виробництва комп’ютерних чипів у німецькому місті Дрезден.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Очікується, що новий завод TSMC стане ключовим постачальником напівпровідників для європейської промисловості та автовиробників.

Єврокомісія схвалила 5 мільярдів євро державної допомоги Німеччині для будівництва заводу із виробництва чипів. Схвалена допомога на проєкт, який загалом обійдеться у 10 мільярдів євро, є найбільшою із затверджених відповідно до Європейського закону про чіпи, а також першою для Німеччини.

На додачу до цього, це перший проєкт у Європі під керівництвом найбільшого у світі виробника чипів TSMC. Згідно з очікуваннями, новий завод компанії підвищить стійкість Європи до ймовірного дефіциту напівпровідників у майбутньому.

У TSMC заявили, що завод у Дрездені стане важливим джерелом мікроконтролерів, які використовуються в автомобілях для вікон, гальм і датчиків.

«Це безпрограшна ситуація для нас всіх», – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на церемонії у Дрездені.

Читайте також: Найбільший світовий виробник чипів тайванська TSMC повідомила про рекордне зростання прибутків

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що забезпечення доступу до напівпровідників є «центральним питанням» для його країни, а міністр економіки Німеччини Роберт Габек додав, що уряд зробить усе можливе, аби забезпечити запуск проєкту у 2027 році.

Як повідомляв Укрінформ, компанія TSMC отримає від США субсидію у розмірі 6,6 млрд дол. на виробництво мікрочипів у Фініксі, штат Аризона, а також до 5 млрд дол. у вигляді пільгових кредитів.