У ВООЗ не прогнозують локдауну в Європі через мавпячу віспу

Директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ганс Клюге заявив, що віспу мавп (mpox) не можна вважати «новим COVID-19», а локдауни через поширення цього вірусу в Європі не слід очікувати.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

«Чи збираємося ми запроваджувати локдаун у європейському регіоні ВООЗ і чи це (mpox – ред.) ще один COVID-19? Відповідь однозначна: «ні». У 2022 році mpox показав нам, що він може швидко поширюватися світом. Але ми можемо і повинні боротися з віспою мавп разом – у різних регіонах і континентах», - сказав Клюге журналістам.

Він також вважає, що в цілому ризик захворювання віспою мавп для населення низький.

Зазначається, що минулого тижня випадок нового mpox-штамм Clade Ib був підтверджений у Швеції. Експерти вважають, що саме через цей штам загинули щонайменше 450 людей у Демократичній Республіці Конго за останні місяці.

Інший mpox-штам - Clade II, був причиною спалаху вірусу 2022 року, який спочатку вразив Європу і нині продовжує циркулювати в багатьох частинах світу.

За словами Клюге, нині щомісяця у європейському регіоні повідомляють про близько 100 нових випадків Clade II.

Речник ВООЗ Тарік Ясаревич заявив, що ВООЗ не рекомендує використовувати маски та масову вакцинацію.

Читайте також: Франція пожертвує 100 тисяч вакцин країнам, які потерпають від спалаху мавпячої віспи

«Ми рекомендуємо використовувати вакцини в регіонах спалаху для груп, які знаходяться в групі найбільшого ризику», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила, що швидке поширення mpox (віспи мавп) в африканських країнах є глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я.

За добу до цього рішення африканські центри з контролю та профілактики захворювань оголосили про «надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я континентальної безпеки» через поширення mpox на континенті.