У Болгарії все більше виступають за НАТО та ЄС і дедалі менше підтримують Росію

Опитування

У Болгарії від початку російського вторгнення в Україну різко зросла підтримка членства в НАТО, і відчутно знизились симпатії до Росії і Путіна.

Як повідомляє Укрінформ, такими є результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного болгарською Alpha Research Agency для Фонду гуманітарних і соціальних досліджень, передає Euractive.

Так, імідж Росії у Болгарії сильно постраждав від вторгнення в Україну, так само як знизився рівень схвалення Володимира Путіна: у 2024 році 33,7% болгар негативно ставляться до Росії. Імідж Путіна в Болгарії впав із 45,2% у 2018 році до 22,1% цьогоріч. Наразі 49,5% болгар негативно ставляться до Путіна.

Позитивне ставлення до Росії сягнуло піку в 2018 році (60,1%), у 2024 році Росія все ще подобається лише 31,8% болгар. Це все ще високий рівень порівняно з ЄС, але тенденція до зниження підтримки очевидна, йдеться у опитуванні.

Також, згідно з опитуванням, у 2024 році 40% болгар підтримують членство в НАТО, хоча ще сім років тому таких було 28%. На думку 49% респондентів, Болгарія більше виграла від членства у НАТО, ніж втратила, у той час, як 29% опитаних вважають протилежне.

У дослідженні зазначається, що Болгарія є «слабкою ланкою» серед країн Східної Європи, посилаючись на прокремлівську позицію деяких політиків, а гібридні атаки Росії підживлюють антизахідну риторику і призводять до «нових вогнищ поляризації в суспільстві».

Настрої суспільства описуються як гібридні, проєвропейські «в принципі», але з сильними історичними та ностальгічними симпатіями до Росії. Тим не менш, опитування показує, що в Болгарії є стійка продемократична більшість, прихильна до членства в ЄС: в 2024 році 61% підтримують європейську приналежність Болгарії та членство в ЄС, тоді як лише 16% не підтримують.

Читайте також: Болгарія продовжила до 2025 року програму підтримки українських біженців

Зростання всіх показників європейської приналежності болгар порівняно з 2023 роком пов'язане з війною в Україні, яка допомогла багатьом болгарським громадянам усвідомити можливу шкоду від виходу з ЄС, зазначили автори дослідження.

Як зазначає Mediapool.bg, дослідження проводилося в період 23-30 квітня 2024 року, тобто перед парламентськими і європейськими виборами у Болгарії 9 червня. Було опитано 1007 громадян вдома шляхом прямого стандартизованого інтерв’ю за допомогою планшетів. У період з 21 по 27 травня 2024 року також було проведене якісне дослідження за допомогою чотирьох фокус-груп із представниками різних соціальних груп у різних населених пунктах, зокрема столиці Софії.

Як повідомляв Укрінформ, більш ніж половина жителів Фінляндії підтримали б вступ України до Європейського Союзу в певний момент у майбутньому.